Hlavní navigace

Apple může těžit z Windows Vista

16. 3. 2007

Sdílet

Jakkoli se to zdá paradoxní, Apple bude pravděpodobně těžit z marketingu a celkového pozdvižení, které je spojeno s Windows Vista, využije některých chyb a nabídne vlastní Mac OS X 10.5 Panther

příloha_ovladnete_sva_data


Dosavadní dění kolem Windows Vista totiž jasně ukazuje, že lidé si je pořizují hlavně s novými počítačovými sestavami, než aby si kupovali plné verze systému a nahrazovali svůj stávající operační systém. Důvodů je více. V první řadě cenová politika Microsoftu, kdy OEM verze stojí až polovinu toho, co plná verze. Zadruhé pro plné využít všech grafických možností Vista je potřeba celkově výkonnější počítač, hlavně lepší 3D karta. A zatřetí fakt, že oproti Windows XP nepřináší Vista pro uživatele nijak převratné změny, zvláště pokud pro ně dosud nejsou speciální programy a existující ovladače často pokulhávají.

A tady vstupuje do hry Apple se vším pozdvižením a reklamou na iPod, iPhone a iTunes a rozšiřující se sítí vlastních obchodů. To je vhodná chvíle pro to přesvědčit zákazníka, aby si buď nekupoval nový počítač s raději si pořídil operační systém Mac OS X 10.5 Panther, který je méně hardwarově náročný než Vista. Popřípadě aby si nový počítač koupil od Applu.

Hlavním trhem, kde bude z uvedeného Apple těžit, je severoamerický, kde má tradičně silnější postavení jak v Evropě a zákazníci jsou také připraveni si připlatit za dobrý servis, značku co letí a barevný obal.

Grafika: mvcm.com

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?