Hlavní navigace

Apple iPhone 5 - co přináší nového?

27. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Apple/pcworld.idg.com.au
Horkou novinkou této sezóny je iPhone 5 od společnosti Apple. Bude firmě z Cupertina stačit k tomu, aby se udržela na čele pomyslného pelotonu?

Apple představil zcela novou generaci svého klíčového produktu iPhone, který je nazván prostě iPhone 5. Disponuje tenčím a lehčím designem, větším „Retina“ displejem i 4G LTE konektivitou.

Apple iPhone 5 je prozatím nejtenčím a nejlehčím iPhonem. Podle společnosti se jedná o nejtenčí smartphone s pouhými 7,6 milimetry tloušťky, nicméně správností tohoto tvrzení si nejsme zcela jisti, třeba takový Huawei Ascend P1 S založený na Androidu je „široký“ pouhých 6,68 mm.

Novinka je každopádně o 18 procent tenčí a se svými 118 gramy i o 20 procent lehčí než její předchůdce, iPhone 4S. Zařízení si zachovává hliníkovou a skleněnou konstrukci a opět přichází v černém i bílém provedení. iPhone 5 disponuje dvěma barevnými tóny na zadní straně, což potvrdilo dřívější dohady.

Opět přichází s „Retina“ displejem s hodnotou 326 pixelů na palec. Čtyřpalcový displej má rozlišení 1 136 x 640 obrazových bodů. Podle Applu je obrazovka delší než 3,5palcový panel u modelu 4S, ale není širší, a to „kvůli vaší ruce“. Tenčí obrazovka vám prý při používání umožňuje jednodušší ovládání palcem jedné ruky.

Apple iPhone 5

Apple aktualizoval své základní aplikace, aby bylo možné delšího displeje využít, a tvrdí, že své aplikace by měli aktualizovat i externí vývojáři přispívající do App Store - a to způsobem, aby na dolním a vrchním okraji nevznikaly černé pásy, které se budou objevovat u dosavadních aplikací určených pro předchůdce.

Největším vylepšením je 4G konektivita. Ta by měla na rozdíl od nového iPadu podporovat sítě všech operátorů. iPhone 5 disponuje jediným čipem pro hlas a data a jediným radiovým čipem.

Smartphone je poháněn upgradovaným procesorem A6. Podle Applu je tento procesor dvakrát rychlejší než čip A5 použitý v iPhonu 4S a má také dvakrát rychlejší grafiku. I přes aplikaci většího displeje a rychlejšího procesoru slibuje společnost osmihodinovou výdrž baterie při aktivaci 4G, což je samozřejmě oproti modelu 4S opět zlepšením.

Dalším kladem nového iPhonu je vylepšený fotoaparát. Zůstává mu sice osmimegapixelový snímač, ale disponuje nyní novými softwarovými funkcemi, mezi něž patří režim panorama, který je schopen poskládat 28megapixelový panoramatický obrázek spojením více fotografií do jedné. Vylepšena byla také přední kamera, která nyní podporuje 1080p video.

Již před představením novinky běžely fámy, že iPhone 5 používá úplně nový dokovací konektor. Tyto fámy se potvrdily a nový osmipinový port Apple nazývá prostě „lightning“, tedy blesk. Tento port je navíc oboustranný, takže je jedno, jak v něm iPhone otočíte. Majitelé staršího příslušenství s 30pinovým konektorem, kteří by rádi upgradovali na iPhone 5, však nemusí zoufat – Apple bude prodávat dva „bleskové“ adaptéry pro zajištění kompatibility.

iPhone 5 bude používat nový standard pro SIM karty, který nazývá Nano-SIM. Jedná se o ještě menší SIM kartu, než jakou Apple používal v případě iPhonu 4 a 4S.

Apple iPhone 5 přichází s novou verzí mobilního operačního systému iOS 6. Ta nově podporuje Facetime videohovory prostřednictvím sítí 3G a 4G a disponuje vestavěnou integrací s Facebookem, režimem plné obrazovky ve webovém prohlížeči Safari, vylepšenými funkcemi Siri a schopností sdílet obrázky uložené na Photo Streamu.

Novinka bude v prodeji v modelech s 16 GB, 32 GB a 64 GB paměti, přičemž nejnižší model bude stát ve standardní ceně 16 999,- Kč u T-Mobile, respektive 17 577,- Kč u Vodafonu. O2 novinku nabízet nebude.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?