Hlavní navigace

Apple bude vyrábět solárně poháněné iPhony a iPody

4. 6. 2008

Sdílet

Společnost Apple si nechala patentovat technologii, jež umožní úplnou energetickou nezávislost přenosných zařízení. Solární panely budou umístěny pod dotykový displej přístroje.

příloha_ovladnete_sva_data

Myšlenka vybavení přenosných zařízení solárními panely byla dosud realizována pouze v podobě kalkulaček a hodinek. Oproti nim je například iPhone výrazně složitějším a energeticky náročnějším zařízením. O energeticky nezávislých telefonech se mluví již dlouho, ale až dosud se nepodařilo překonat problém s umístěním solárních panelů. V jejich případě totiž platí pravidlo „čím větší, tím lepší“ a většinu plochy mobilních telefonů zatím vždy zabíral displej a klávesy. Nová technologie Applu ale umožňuje instalovat solární články pod dotykový displej přístroje, který je navíc v případě iPodu a iPhonu dostatečně velký. Pokud by byla využita celá plocha displeje, mohly by být do iPhonů instalovány panely o velikosti až 11,4 x 6,1 cm, které by samy dokázaly zásobovat energií celé zařízení.




Jestli se podaří technologii úspěšně instalovat, výrazně se pak zvedne životnost baterie iPodů a iPhonů. Nyní dokáže plně nabitý iPhone vydržet osm hodin telefonování nebo sedm hodin sledování videa. Nová verze iPhone 3G by měla být ale dokonce ještě více energeticky náročná a zákazníci Applu by pak jen stěží mohli mluvit o „mobilním“ zařízení, když by ho bylo třeba neustále nabíjet.

Vývoj celé technologie je další reakcí na diskuze o skleníkovém efektu a globální změně klimatu. Například společnost Vodafone přislíbila snížit své produkované emise CO2 o 50% do roku 2020. Docílit by toho chtěla například příručními solárními dobíječi mobilních telefonů nebo právě touto novou technologií umožňující instalovat solární panely přímo pod dotykový displej zařízení.

- - Adam Šoltys, Mikael Ricknäs

Byl pro vás článek přínosný?