Hlavní navigace

Aplikace pro Android udělá z mobilu rychlostní radar. V Česku ale nefunguje

21. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nová aplikace pro telefony s operačním systémem Android umožňuje měřit rychlost projíždějících aut. V Česku si ji ale nevyzkoušíte, je k dispozici zatím pouze pro uživatele ve Velké Britanii. A tam vzbuzuje kontroverze.

Nová aplikace nazvaná Speedcam Anywhere se objevila v obchodu s aplikacemi před pár týdny. Z Česka ji ale nestáhnete. I když na ní máte přímý odkaz, obchod vám napíše, že pro Českou republiku není k dispozici.

Aplikace využívá podle tvůrců umělou inteligenci a její využití je velmi jednoduché. Uživateli stačí, aby v pořídil krátké video projíždějícího vozu. Aplikace pak porovná poznávací značku auta s veřejnou britskou databází (což je důvod, proč nejde v Česku, pozn. red.) a podle toho určí i typ automobilu a jeho rok výroby. Následně spočítá, jak přední a zadní kola auta protnula určitý bod v obraze a podle toho spočítá rychlost vozu. Odchylka má být +/- 3,2 kilometru za hodinu.

Rozhraní aplikace pro Android / Zdroj: Speedcam Anywhere

Tvůrci aplikace nabízí uživatelům, že jim pošlou i zprávu s detailnějšími informacemi. „Vaše zpráva bude obsahovat, kde a kdy bylo video pořízeno, rychlost vozidla a rychlostní limit na silnici, po které jelo. Bude také obsahovat podrobnosti o vlivu rychlosti na kvalitu ovzduší, brzdné vzdálenosti a úmrtnosti chodců,“ píší autoři v popisu v obchodu Google Play. Jak zpráva vypadá, se můžete podívat třeba zde (v PDF).

Pro mobily značky Apple není aplikace k dispozici, kalifornská společnost ji zatím neschválila. A i v Google to nešlo úplně hladce. Tvůrci aplikace museli Google poskytnout ukázku, jak jejich technologie funguje.

Britský deník The Guardian zároveň upozornil, že aplikace vzbuzuje značné kontroverze a její autoři čelí kritice. V jedné z recenzí například stojí: „Ve východním Německu byli občané vybízeni, aby své sousedy nahlásili Stasi (komunistická tajná policie, pozn. red.) i za ten nejmenší společenský přestupek. ‚Gratulujeme‘ k vytvoření moderní verze.“

Cloud24

Deník citoval jednoho ze zakladatelů aplikace, který v textu vystupuje jen pod jménem Sam. S novináři mluvil pod podmínkou anonymity. „Dostáváme docela urážlivé e-maily,“ přiznal. Dodává přitom, že chtěli aplikací jen zvýšit bezpečnost na silnicích.

„Každý rok se u nás (ve Velké Británii, pozn. re.d) na silnicích vážně zraní 20 tisíc lidí. Jak to můžeme jinak snížit? Z překračování rychlostního limitu musíme prostě udělat odstrašující věc,“ dodal Sam.

Byl pro vás článek přínosný?