Hlavní navigace

Anyplace Control

1. 9. 2007

Sdílet

Vítejte u dalšího Rychlokurzu. Dnes si představíme program pro vzdálenou správu, který vám umožní pracovat s poč...


Vítejte u dalšího Rychlokurzu. Dnes si představíme program pro vzdálenou správu, který vám umožní pracovat s počítačem umístěným třeba na druhém konci zeměkoule…

Instalace

Během instalace budete dotázáni, jakým způsobem má být AnyPlace Control integrován do systému. V nabídce jsou tři způsoby:
1) As system service… – Program bude nainstalován jako systémová služba, která se spouští ihned při startu Windows. Tato varianta je doporučena, neboť jen takto budou moci program využívat různí uživatelé apod.
2) As simple application, which automatically starts… – Takto bude program nastaven jako běžná aplikace, která se spouští po přihlášení uživatele do systému.
3) As simple application, which doesn´t start… – Opět varianta běžné aplikace, kterou však musíte spouštět ručně.
Jak bylo doporučeno, použijte první variantu.
V pravém dolním rohu v systémové liště u hodin přibude nová ikona , která indikuje, že program je připraven k připojení a že lze tento počítač ovládat na dálku.

Registrace

AnyPlace Control je třeba zaregistrovat. Spusťte z menu Start > Programy > AnyPlace Control > Anyplace Control – Admin Module a v okně s výzvou k registraci zvolte Register. Na našem CD/DVD naleznete soubor s názvem registracni_klic.txt, otevřete jej, do schránky zkopírujte klíč (vypadá zhruba následovně: 0Kw1YgvH9fUgoM…). Tento klíč přenesete pomocí schránky Windows do registračního formuláře a potvrdíte tlačítkem OK.

Speciální funkce

Klávesová zkratka CTRL + F12 slouží k vyvolání menu se speciálními funkcemi.

Speciální klávesy

Pokud chcete na vzdáleném počítači simulovat stisknutí nějaké speciální klávesové kombinace (třeba „trojhmat“ CTRL + ALT + DEL), nelze to udělat jen tak stisknutím dané kombinace na vaší klávesnici (počítač to bude interpretovat pouze lokálně). Stiskněte tedy CTRL + F12 >> Send Keystrokes a zvolte kombinaci kláves, kterou chcete na vzdáleném počítači virtuálně stisknout.
Poznámka: Právě pro odeslání nejpoužívanějšího trojhmatu vytvořili autoři zkratku CTRL + ALT + F12, která provede na vzdáleném počítači CTRL + ALT + DEL.

Schránky Windows

Nejjednodušší způsob přenosu informací z jednoho počítače na druhý je pomocí schránky Windows. Označte na svém PC nějaký text a zkopírujte ho do schránky (stisknutím CTRL + C). Nyní máte text ve schránce vašeho počítače. Stiskněte CTRL+F12 > Clipboard Transfer > Send clipboard (local > remote). Tímto se text z vaší schránky překopíroval do schránky vzdáleného počítače, kde ho můžete vložit, kam potřebujete (pomocí CTRL + V).

Vypnutí počítače

Stiskněte magickou kombinaci CTRL + F12 > Turn Off > Shutdown. Podobně můžete vzdálený počítač restartovat nebo se odhlásit.

Rychlé přepínání

Mezi režimem pro prohlížení a režimem pro ovládání vzdáleného počítače přepínáte snadno kombinací kláves SHIFT + F12.

Přizpůsobení velikosti obrazů

Stisknutím kombinace ALT + F12 zmenšíte obraz plochy vzdáleného počítače tak, aby se přesně vešel do aktuálního rozměru okna.

Nastavení firewallu

Firewallů, neboli ochraných „protipožárních“ zdí, je celá řada (ať už tzv. osobních, běžících na vašem počítači, nebo síťových, které jsou samostatné a chrání celou počítačovou síť před útoky zvenčí). My si popíšeme nastavení firewallu, který je zakomponován do systémů Windows XP.
Otevřete Ovládací panely (menu START > Nastavení > Ovládací panely) a spusťte Brána firewall systému Windows. Přejděte na záložku Výjimky a stiskněte tlačítko Přidat program. Buď se vám podaří najít položku Anyplace Control – Host module v seznamu, nebo jí budete muset přidat ručně kliknutím na Procházet a nalezením souboru apc_host.exe (měl by být v C:Program FilesAnyplace Controlapc_host.exe). Teď jen stačí OK a vše je hotovo.
Pokud si neporadíte sami, požádejte o pomoc zkušenějšího kolegu či ještě lépe administrátora sítě. Stačí mu pouze sdělit následující: „Potřebuji povolit příchozí a odchozí provoz na můj počítač (lepší je mu sdělit vaši IP adresu) na portu 5279 pro aplikaci Anyplace Control (C:Program FilesAnyplace Controlapc_host.exe)“.

Bezpečnost

Jako vždy budu apelovat na vaši opatrnost. Pamatujte, že jakýkoli program pro vzdálené ovládání počítače poskytuje hackerům potenciální nástroj, jak ovládnout a zneužít váš počítač. Samotné programy pro vzdálenou správu jsou již poměrně bezpečné – šifrování provozu a ochrana heslem je standard. Takže – jako vždy – je nejslabším článkem řetězu člověk. Tím, že zvolí jednoduché heslo, že nepoužívá osobní firewall, spouští kdejaký program stažený z internetu atd. Takže pozor na bezpečnost! Vždy používejte silná hesla a pokud aplikaci nezbytně nepotřebujete, pro jistotu ji vypněte. Zapnout ji je otázka několika kliknutí.

Závěr

Programů na vzdálené ovládání počítače existuje mnoho a jsou den ode dne lepší – a to je dobře, protože jsou velice šikovné a s pronikáním rychlého internetu do domácností jejich hodnota výrazně stoupá. Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří různé klony VNC nebo do Windows integrovaná Vzdálená plocha. Dnes jsme si představili jednoho z dalších zástupců této kategorie. Ať už zůstanete u Anyplace Control nebo si najdete jiného favorita, vězte, že je dobré mít nějaký takový program vždy po ruce. URL: http://www.anyplace-control.com
KROK1 Na vzdáleném počítači nainstalujte AnyPlace Control (viz část INSTALACE). Ujistěte se, že je program nainstalován jako systémová služba a že je řádně zaregistrován. V systémové liště musíte mít aktivní ikonu , myší na ní najeďte a program vám oznámí, jakou máte IP adresu (zapište si ji, budete ji potřebovat).
Upozornění: Pokud nemáte veřejnou IP adresu (tedy pokud vaše IP adresa začíná číslem 192.x.x.x nebo 10.x.x.x), musíte na své síťové bráně povolit provoz na portu 5279 – požádejte o to někoho s patřičným oprávněním a znalostmi administrace brány. Bez tohoto se budete moci připojit pouze v případě, pokud váš i ovládaný počítač budou na stejné síti.
Upozornění: Pokud používáte osobní firewall, je třeba povolit příchozí TCP komunikaci na port 5279 pro aplikaci apc_host.exe (podrobněji v kapitole NASTAVENÍ FIREWALLU).
KROK2 Na svém počítači stejným způsobem nainstalujte a zaregistrujte AnyPlace Control. Spusťte z menu Start > Programy > AnyPlace Control > Anyplace Control – Admin Module. Klikněte pravým tlačítkem myši na volbu ADD NEW PC a zvolte Add New PC (nebo stačí stisknout CTRL + INSERT).
KROK3 Nyní zapište IP adresu získanou v kroku 1 do políčka Remote PC´s address. Počítače ve stejné skupině či síti můžete také vyhledat kliknutím na tlačítko , avšak metoda pomocí zadání IP adresy je spolehlivější. Dále vyplňte jméno počítače (můžete si vymyslet cokoli – třeba DOMA ).
KROK4 Nyní máme počítač definovaný v seznamu a můžeme se pokusit k němu připojit. Klikněte na záznam DOMA pravým tlačítkem myši a vyberte volbu Connect (Připojit).
KROK5 Pokud na daném PC běží náš program a síťová cesta je k němu volná, objeví se výzva k zadání hesla (je to ono heslo, které jste zadávali při instalaci).
KROK6 Pokud vše dobře dopadlo, zbarví se počítač DOMA v seznamu zeleně , v opačném případě zůstane ikona červená.
KROK7 Jsme úspěšně připojeni k cílovému počítači, takže s ním můžeme začít pracovat. Máme dvě základní možnosti:
View Only (Jen prohlížet) – Kliknutím na tuto ikonu dáváte najevo, že pouze chcete sledovat, co se na cílovém počítači děje – do dění na vzdáleném PC nebudete nijak zasahovat. Z tohoto režimu se však můžete kdykoli přepnout do režimu plné práce.
Full Control (Plné ovládání) – Druhý režim vám umožní plně ovládat vzdálené PC, jakoby jste seděli u něj.
KROK8 Po kliknutí na jednu z ikon se otevře okénko, kde vidíte plochu ovládaného počítače. V režimu Full Control navíc ovládáte myš i klávesnici, takže můžete s počítačem pracovat, jako by byl váš vlastní.

Byl pro vás článek přínosný?