Hlavní navigace

Ani Microsoft už nechce Yahoo

9. 11. 2008

Sdílet

Poté, co Google ustoupil od pro Yahoo zásadního záměru partnerských projektů týkajících se reklamy, nastává pro tuto společnost vážná situace a velice nejistá budoucnost.

příloha_ovladnete_sva_data

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer nedávno oznámil, že softwarový gigant už nemá zájem o převzetí společnosti Yahoo. Poté, co Google ustoupil od pro Yahoo zásadního záměru partnerských projektů týkajících se reklamy, nastává pro tuto společnost vážná situace a velice nejistá budoucnost.

"Už nemáme zájem o návrat a znovuposouzení akvizice. Upřímně řečeno, nevím ani to, proč by ho měli mít oni. Odmítli naši nabídku ve výši 33 dolarů za akcii," řekl Ballmer. Hodnota akcie Yahoo se nyní pohybuje okolo pouhých 14 dolarů.

Trojúhelník lásky a nenávisti

Microsoft se v květnu letošního roku pokusil o koupi vyhledávače Yahoo, který se ve své kategorii drží na druhé pozici, ovšem stale velmi daleko za premiantem trhu, Googlem. Výkonný ředitel vyhledávače Jerry Yang ale převzetí společnosti odmítl, zlákaly jej nabídky většího bratra, Googlu, týkající se výměnné reklamy.

Google ale nedávno nabídku reklamního partnerství odvolal. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že v opačném případě by se žalobou pokusilo dohodě zabránit, aby tak ochránilo konkurenci v oblasti internetové reklamě. Firma Google by tímto způsobem nerada ztratila dobrou pověst, a tak obchod vzdala.

Poté, co Google takto nechal Yahoo “na holičkách”, Jerry Yang náhle změnil názor a na Web 2.0 konferenci v San Farncisku oznámil, že "nejlepší věcí, kterou teď může Microsoft udělat, by bylo koupit Yahoo." Dodal také, že firma Yahoo "zůstane otevřená všemu, co dává smysl."


Koupit či nekoupit

"Udělali jsme nabídku, potom další, a pak, když už nám bylo jasné, že Yahoo nechce o žádném prodeji ani slyšet, tak jsme svou pozornost přesunuli jinam," řekl Ballmer. Přesto, jestliže se Microsoft rozhodne, že má stále zájem o převzetí Yahoo, právě nyní by pro něj bylo velice výhodné.

S akciemi Yahoo nacházejícími se na pouhých 14 dolarech by Microsoft, v porovnání se svou původní květnovou nabídkou 47,5 miliardy dolarů, kdy se cena akcií pohybovala okolo 33 dolarů, mohl udělat docela dobrý obchod. Ballmer dodal, že pokud by se obchod neuskutečnil, "existují stále určité možnosti pro partnerství,".

- - Pavel Kreuziger, Daniel Ionescu

Byl pro vás článek přínosný?