Hlavní navigace

Ani Intel čipsety pro Nehalem nebudou umět SLI

18. 4. 2008

Sdílet

Boj mezi nVidií a Intelem pokračuje. Dnes zaútočila nVidie. Rozhodla se totiž Intelu neudělit SLI licenci, takže pro použití SLI a procesoru Intel Nehalem budete opět potřebovat čipset z dílen nVidie.

příloha_ovladnete_sva_data

Podobně se nVidia zachovala i v minulosti, kdy odmítla Intelu udělit SLI licenci pro současné čipsety Intel X38/X48. Pro nVidii to mělo nemilý dopad v podobě podpory 45nm quadcore procesorů Penryn. Ty totiž nForce 680i dodnes neumí (pouze několik ojedinělých desek a díky nVidii to rozhodně není) a bez problémů běží až na nových čipsetech nForce 790i.

Intel čipsety tak budou stále podporovat Crossfire od AMD (jaký to paradox, že?). nVidii se to však pravděpodobně opět zle vymstí, spekuluje se o tom, že Intel bude nVidii házet klacky pod nohy při vývoji nových čipsetů schopných pracovat s chystanými procesory Intel Nehalem.

K této zprávě bych rád dodal vlastní pohled na věc. nVidia čipsety jsou poslední dobou dost špatné (problémy s vysokými FSB, vysoká cena i nároky na chlazení) a Intel čipsety jsou daleko lepší volbou (i já s radostí přesedlal z nForce 680i na Intel X38). Jediným faktickým důvodem, proč dnes jít do základní desky s nForce, vidím právě v podpoře SLI, které jinde nerozchodíte. Pokud by nVidia přišla i o tuto exkluzivitu, nebude žádný důvod její deskuy kupovat, protože Intel nabízí vyšší výkon, kompatibilitu a konečně i cenu.

nVidia je tak trochu v pasti, protože ať udělá cokoliv, bude to pro ni nějakým způsobem nevýhodné. Pokud by se Intelu podvolila, tak přijde kvůli absenci SLI o část trhu s čipovými sadami ze současných cca 15% (Intel ovládá ~70%) a pokud bude vzdorovat, jak to dělá momentálně, tak Intel zcela jistě přijde s odvetným útokem, který by mohl taktéž nVidia čipsety do budoucna vyřadit ze hry. Jsem proto zvědav, jak celý souboj dopadne, osobně bych si v tomto duelu vsadil na Intel, který de facto nemůže prohrát.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?