Hlavní navigace

Android 4.2: Vizuální průvodce novinkami - 2. díl

9. 12. 2012

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Vydání operačního systému Android 4.2 od Googlu přináší novou příchuť platformě Jelly Bean. Podívejme se na nové a za zmínku stojící prvky, které tato verze systému nadělí vašemu zařízení.

<< Předchozí díl

 

Integrovaná bezpečnost

Android bezpečnost

Bojíte se o bezpečnost? Google vám kryje záda: Android 4.2 totiž obsahuje nový vícevrstvý bezpečnostní systém, který skenuje aplikace nahrané do vašeho systému v reálném čase. Pokud se k této službě připojíte, systém začne hledat škodlivý a potenciálně závadný kód, kdykoliv instalujete nový program, a oznámí vám, jestli je důvod k obavám.

(Nová funkce se zaměřuje na aplikace získané ze zdrojů třetích stran; aplikace stažené z Google Play Store byly již automaticky skenovány a evaluovány na straně serveru.)

Vylepšené nastavení bezpečnosti také sleduje jakoukoliv podezřelou textovou aktivitu ze strany nainstalovaných aplikací; pokud se jedna z těchto aplikací pokusí poslat text, jenž by vás stal peníze, systém vás varuje předtím, než je zprávě umožněno projít.

 

Widgety na uzamykací obrazovce

Lock Screen widgets

Chtěli jste někdy widgety na uzamykací obrazovce? Android 4.2 vám to umožní. Nové vydání pro tyto widgety, živé a funkční programy, přidává podporu.

Ve standardním nastavení vám Android 4.2 dává pět možností pro widget na uzamykací obrazovce: kalendář, digitální hodiny, Gmail, zprávy a zvukové vyhledávání. Widgety jsou na uzamykací obrazovce umístěny na více panelech, podobně jako to znáte z domácí obrazovky i dřívějších verzí Androidu.

Uzamykací obrazovka Androidu 4.2 také umožňuje přístup k aplikaci fotoaparátu pomocí jednoho dotyku, a stejně tak k inteligentnímu asistentovi Google Now. Již brzy se v této oblasti dočkáte i dalších možností, neboť aplikace mohou dodávat i externí vývojáři.

 

Nativní psaní gesty

Nativní psaní gesty Android 4.2 Jelly Bean

S Androidem se nikdy nezaseknete u jeho systémové klávesnice (třetí strany mají v této oblasti bohatou nabídku), nicméně od vydání 4.2 už nebudete cítit potřebu od této systémové klávesnice utíkat.

Android 4.2 představuje novou a vylepšenou virtuální klávesnici, která nabízí nativní psaní gesty, kde vkládáte texr pomocí přejíždění prstů z jedné klávesnice na druhou, aniž byste jej museli zvednout. Je to velmi podobné populární aplikaci pro Android Swype.

Samozřejmě můžete také psát původním způsobem. A pokud nejste z nové klávesnice zrovna nadšeni, můžete stále přejít k alternativám jako je Swype, SwiftKey a TouchPal.

 

Vylepšení Gmailu

Gmail

Android 4.2 přináší pár malých, ale smysluplných vylepšení do aplikace Gmailu. Některé z přidaných úprav přichází s velkým zpožděním, jako například schopnost automatického formátování zprávy tak, aby seděla šířce vaší obrazovky, a také možnost přibližovat a oddalovat text e-mailu štípnutím dvou prstů.

Díky dalším změnám je aplikace e-mailu zase o trochu více uživatelsky přívětivá. Nyní například můžete pro smazání či archivování jakékoliv zprávy švihnout prstem doleva či doprava. Třídit archivované zprávy můžete jednoduše pomocí specifických nálepek.

 

Spořiče obrazovky Daydream

Daydream Android 4.2

Spořič obrazovky nezní jako nějaký vzrušující přídavek, ovšem pro někoho, kdo hodí svůj telefon do doku a nechá jej zapojený nabíjet celý den, se nový prvek Androidu 4.2 s názvem Daydream může hodit.

Daydream vám umožňuje říci sbohem nudnému prázdnému displeji a místo toho lze vybrat z množství spořičů, na něž se můžete dívat ve chvíli, kdy je váš telefon v dokovací stanici, nabíjí se, nebo obojí. Mezi integrované možnosti patří „plovoucí“ hodiny, proudící barvy, rotující titulky noviny a pár dalších, na fotografiích založených spořičů.

Externí vývojáři budou moci nabízet své vlastní motivy pro Daydream, takže se brzy dočkáme i dalších alternativ.

 

Miracast

Android 4.2 Miracast

Android 4.2 přináší podporu pro protokol bezdrátového sdílení displeje Miracast. Ten je schopen bezdrátově streamovat audio a video z vašeho „androidího“ zařízení na jakoukoliv kompatibilní HD televizi.

V této chvíli je praktické využití Miracastu omezeno: Zaprvé, funkce je závislá na hardwaru, a Nexus 4 je aktuálně jediným zařízením, které tento protokol podporuje. Mimoto ještě neexistuje mnoho Miracast adaptérů pro televize, a pokud jsou mají tendenci nebýt kompatibilní se současným hardwarem.

Google očekává, že více adaptérů a televizí s aktivovanou podporou Miracastu přijde na trh v následujícím roce – a mezitím se možná dočkáme i nějakých dalších dostupných kompatibilních zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?