Hlavní navigace

AMD představilo ATI Radeon HD4870X2

13. 8. 2008

Sdílet

Tak jsme se konečně dočkali. Společnost AMD představila nového krále grafických karet. Tedy alespoň po stránce absolutního výkonu. Přesně podle očekávání válcuje HD4870X2 i GeForce GTX 280.

A to ne o málo, oproti konkurenční NVIDIA GeForce GTX 280, současným králem výkonu, je nový Radeon HD4870X2 výkonnější až o 40-50% (dle nezávislých zahraničních recenzí), což není málo a to za přijatelnou cenu v našich končinách lehce nad 10000 korun včetně daně (2GB GDDR5 verze).

Nový Radeon HD4870X2 má však i své nevýhody. Tou největší není nic menšího, než že se jedná o Crossfire dvou Radeonů HD4870 na jedné kartě. Kvůli tomu trpí karta microstuteringem, tedy nepravidelnými prodlevami mezi jednotlivými zobrazovanými snímky. Dalším problémem Crossfire je škálovatelnost. Jsou hry, kde je nárůst výkonu okolo 100%, ale stejně tak jsou hry, kde je nárůst téměř nulový (typicky Crysis).

Stejně tak karta nepatří kvůli vysokému odběru (nejžravější řešení na trhu) mezi nejtišší, ale to je vše pouze daň za extrémní výkon. Karta je jednoduše i přes několik kompromisů tím nejvýkonnějším řešením na trhu a to navíc za více než příznivou cenu, která je podstatně nižší, než byla cena GeForce GTX 280 při uvedení před dvěma měsíci.

Recenzi samozřejmě připravujeme i my, přečíst si ji můžete v příštím čísle časopisu PCWORLD.

- - Tomáš Šulc

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?