Hlavní navigace

AMD demonstrovalo řešení, které prolomilo teraflopovou bariéru

Sdílet

AMD koncem února předvedlo jednosystémové řešení platformy akcelerovaných výpočtů, která překonává teraflopovou bariéru.

příloha_ovladnete_sva_data

Očekává se, že organizace bude schopny využívat tuto technologii v široké škále vědeckých, lékařských, obchodních a spotřebitelských výpočetních aplikacích. Během tiskové akce v San Franciscu AMD demonstrovalo systém „Teraflop in a Box“, na kterém běžela standardní verze Microsoft Windows XP Professional využívající výkon dvoujádrového procesoru AMD Opteron a dvojice čipů AMD R600 Stream Processor nové generace, schopné zpracovat více než 1 bilión operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu, užívající obecné kalkulace „mulitply-add“ (MADD). Tento výsledek je v řádu desetinásobků výkonu současných nejvýkonnějších serverových platforem, které zvládají zhruba 100 miliard kalkulací za sekundu.




Zástupce společnosti AMD uvedl, že technologie, kterou AMD demonstrovalo, je pouze jedním z příkladů, jak ‚nové‘ AMD mění celý IT průmysl. Zatím byla schopnost teraflopových výpočtů téměř výhradně rezervována pro superpočítače. Nyní, když se ‚Teraflop-in-a-Box‘ stal realitou, může AMD dodávat násobné zlepšení výkonu.

Jedná se také o významný milník na cestě za Accelerated Computingem – vizí AMD o specializovaných „koprocesorech“ spolupracující s mikroprocesory x86, které provádějí efektivní a flexibilní akceleraci pro specifické aplikace. Platformy, založené na stejné technologii, kterou je možné nalézt v ukázce „Teraflop-in-a-Box“, by měly pomoci široké škále vědeckých a obchodních aplikací, zahrnujících energetické, finanční, enviromentální, lékařské, vědecké, obranné a bezpečnostní organizace po celém světě tím, že je vybaví mohutnější výpočetní silou, kterou potřebují k provádění výzkumu a poskytování řešení významně rychleji, než bylo v minulosti možné.



V oblasti superpočítačů je „flops“ zkratkou znamenanající FLoating point Operations Per Second, udávající výkonnost počítačů v oblasti kalkulací s plovoucí desetinnou čárkou. Teraflop znamená jeden bilión výpočtů v plovoucí čárce za sekundu. Technologie Stream processingu pomáhá zvyšovat laťku v tomto směru prostřednictvím využití sofistikovaných, masivně paralelních procesorů, které jsou běžně využívané pro 3D grafické aplikace při řešení každodenních problémů.

Grafika: www.xiyuit.com

- - Václav Maletínský

Byl pro vás článek přínosný?