Hlavní navigace

Aktuální průvodce koupí notebooku - 3. díl

9. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © EpicStockMedia - Fotolia.com
Každý, kdo v této chvíli shání nový počítač, musí před samotnou investicí zvážit hodně faktorů.

Předchozí díl

Displej: Na levných noteboocích očekávejte rozlišení minimálně 1 366 × 768 pixelů, na těch dražších pak alespoň 1 920 × 1 080 pixelů (ale pozor, nehovoříme zde o konvertibilních modelech). Několik high-endových notebooků, jako například Toshiba Kirabook, nabízí ještě lepší rozlišení (konkrétně na českém trhu nedostupný Kirabook 2 560 × 1 440), ale dle našeho názoru si jen zbytečně budete připlácet za budoucnost. Pokud však chcete mít vše první, směle do toho. Relativně běžnou záležitostí jsou u letošních modelů dotykové displeje, a očekává se, že tento trend bude díky stále mainstreamovějšímu využívání Windows 8 pokračovat.

Klávesnice: Jediným způsobem, jak zjistit, jestli vám vyhovuje klávesnice konkrétního notebooku, je vyzkoušet si ji. Velikost, tvar, textura, rozložení kláves a dotyková zpětná vazba jsou faktory, které vás při zvažování výběru notebooku podle klávesnice budou zajímat nejvíce. Jak se říká, sto lidí, sto chutí – co vyhovuje vám, nemusí vyhovovat někomu jinému. Nezbývá proto, než hledat a zkoušet. A poslední věc – větší notebooky mají většinou dost prostoru na to, aby zahrnovaly i numerickou klávesnici.

Trackpady: Shánějte podporu multidotykového ovládání pro gesta Windows 8. Většina trackpadů obsahuje integrovaná „myší“ tlačítka (levé a pravé), některé ale nabízejí oddělená tlačítka. „Ukazovátka“ (představte si je jako TrackPoint u řady ThinkPad) také pomalu mizí, i když někteří výrobci – včetně Toshiby a Lenova – je stále používají u modelů orientovaných na business uživatele.

Kingston SSD

Úložiště: Mainstreamovým standardem zůstávají Serial ATA (SATA) pevné disky. Tyto mechanické jednotky zpravidla běží na 5 400 nebo 7200 rpm (otáčkách za minutu), přičemž rychlejší jsou lepší, a měli byste očekávat kapacitu minimálně 500 GB- Notebooky s vysokým výkonem jsou často vybaveny SSD disky, které jsou výrazně výkonnější. Často opakovanou nevýhodou je u nich vyšší cena a nižší kapacita – běžně 128 až 256 GB. Existuje ale i zlatá střední cesta: mechanický disk s malou SSD cache pamětí, na kterou se ukládají často používané spustitelné soubory, což má za výsledek vyšší rychlost.

Optické jednotky: Tyto jednotky byly kdysi standardním prvkem u všech notebooků, ale rychle mizí, protože je jednodušší software stahovat z internetu a streamovat videa a hudbu z cloudu. Přesto je však stále naleznete na náhražkách desktopů a herních noteboocích. A jestli vám optická mechanika chybí, máte pořád možnost koupit si externí USB model.

příloha_ovladnete_sva_data

USB porty: To nás přivádí k USB portům. Shánějte minimálně dva USB 3.0 porty ze tří či (ještě lépe) čtyř a více USB portů integrovaných na těle notebooku. Periférie pro standard USB 3.0 se pomalu ale jistě stávají standardem, a jistě budete chtít využít jejich nadprůměrné rychlosti. Mnoho výrobců navíc do svých notebooků integruje minimálně jeden USB port, který dokáže nabíjet smartphone či jiná malá zařízení i v případě, že je laptop aktuálně vypnut.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?