Hlavní navigace

Aktuální průvodce koupí notebooku - 2. díl

5. 12. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Scanrail - Fotolia.com
Každý, kdo v této chvíli shání nový počítač, musí před samotnou investicí zvážit hodně faktorů.

Předchozí díl

Tenké a lehké: Pokud často cestujete a svůj notebook plánujete převážet v příručním zavazadle, pak hledejte tenké a lehké notebooky, které váží něco přes dva kilogramy a méně, přičemž jejich displeje nejsou větší než 14 palců. Výkon tenkých a lehkých modelů nemusí být větší než u levných a víceúčelových notebooků, bývají však dražší, neboť výrobci používají k jejich stavbě dražší součástky a materiály – třeba lehké kovy typu hliníku či hořčíku (oproti tomu levnější modely bývají z tvrzeného plastu). Tuto kategorii dobře reprezentuje pohledný Sony VAIO Pro 13, který stojí dost nad 20 tisíc.

Ve třídě tenkých a lehkých notebooků je diskrétní grafická karta raritou. Mnoho těchto notebooků ovšem obsahuje SSD disky, které jsou extrémně rychlé. Tyto alternativy pevných disků jsou ovšem zároveň dost drahé a poměrně malé (jejich běžná kapacita je 256 GB). Populární podskupinou tenkých a lehkých notebooku jsou ultrabooky (kterýžto název je ochrannou známkou Intelu), což jsou notebooky postavené okolo nízkonapěťových mobilních procesorů značky Intel.

Náhražky stolních počítačů: Tyto notebooky mají nahradit desktopový stroj, proto není divu, že jsou velké, těžské a mají téměř všechny prvky, které dokážete najít na stolním PC. Náhražky desktopů jsou vybaveny rychlým mobilním procesorem, dedikovanou grafikou, spoustou paměti, velkou kapacitou úložiště, optickou jednotkou a velkou klávesnicí s integrovanou numerickou klávesnicí. A abychom nezapomněli, také velkým množstvím různých vstupních a výstupních portů. Nevýhodou tohoto velkého výkonu je výše uvedená hmotnost a samozřejmě také vysoká cena. Mezi typické zástupce této kategorie patří řada Qosmio od Toshiby, jejíž ceny se na našem trhu pohybují mezi 30 a 60 tisíci.

Herní notebooky: Tyto stroje toho mají hodně společného s předcházející kategorií, jsou však určeny konkrétně na hraní her. Jsou běžně vybaveny nejrychlejšími procesory dostupnými na trhu a dedikovanými grafikami, displeji nadměrné velikosti a optickými jednotkami. Jde o jedinou třídu notebooků, u nichž se téměř nehledí na spotřebu energie. Jejich ceny se mohou pohybovat od vysokých po velmi vysoké. Takový Asus G750JH seženete za rozumnou cenu do 50 tisíc, výkonné stroje Dell Alienware pak zakoupíte od 40 tisíc, nicméně ceny této značky v některých případech letí až vysoko nad 100 tisíc.

Na co se dívat

Tak, poté, co jsme si prošli různé třídy notebooků, se tedy podívejme na klíčové komponenty a funkce, které byste měli zvážit předtím, než půjdete na nákup nového přenosného počítače.

Intel Core i7

Procesor: Trhu mobilních čipů už několik let dominuje řada procesorů Intel Core, nyní ve své čtvrté generaci. Procesory Atom, jejichž současnou generaci Intel nazývá Bay Trail (a mluví se o novince na příští rok v podobě Cherry Trail), jsou méně výkonné, ale také spotřebovávají méně energie. Najít je můžete například v mnoha nejnovějších tabletech s Windows. Řada Intel Core zahrnuje procesory typu Core i3, Core i5 a Core i7. Nejlepší bude, když se podíváte po procesorech této řady v jejich čtvrté generaci (známé také pod kódovým označením Haswell). Ty se dají snadno identifikovat celým názvem, přičemž musejí být řady 4000: například Intel Core i5-4200U, kde U u této konkrétní součástky znamená ultra-nízkonapěťový procesor. Většina procesorů Intel má dvě nebo čtyři jádra.

Ani AMD se na mobilním trhu nevzdává. Její APU (Accelerated Processing Units) série AMD Elite A nabízejí výborný grafický výkon díky integrované grafické technologii Radeon. Čipy této rodiny se pohybují v rozmezí od high-endového A10 až po A4; existuje také série E, která je určena pro menší a levnější notebooky.

příloha_ovladnete_sva_data

Paměť: Přestože jsou ke spuštění Windows 8 nominálně nutné pouhé 2 GB RAM, jsou 4 GB realističtějším minimem. Zvažte koupi větší paměti rovnou s notebookem, neboť pozdější upgrade může být složité (nebo dokonce nemožné, protože mnoho výrobců notebooků volí kvůli zmenšujícím se šasi cestu zapečetěného designu). Nejběžnější specifikací u paměti je pak DDR3/1600.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?