Hlavní navigace

Affinity Photo 2: Nabušený fotoeditor, který rozhodně nezklame

Sdílet

 Autor: Serif
Jaká je nová verze populárního programu na editování fotografií Affinity Photo?

Pro připomenutí – Affinity Photo je fotoeditační software, který svůj život zahájil v roce 2015 v dresu majitelů počítačů Apple. Protože se velice rychle stal hitem a dokonce získával i nejrůznější ocenění včetně Nejlepšího fotoeditoru či Aplikace roku, podařilo se mu něco málo vídaného – přechod od Macu k Windows. Firma Serif, která za jeho vývojem stojí, tak nepochybně udělala něco dobře.

Podobných programů pro Windows přitom není zrovna málo, i když i v tomto softwarovém odvětví se vývoj v poslední době výrazně zpomalil O každém druhém se postupně objevila označení, že se jedná o alternativu za legendární Photoshop od společnosti Adobe, nikdy to ale nebyla tak docela pravda. U programu Photo 2 je ale jasné, že konečně máme program, který přechod od Photoshopu ulehčí amatérům i ostříleným profíkům.

Chybějící archivace

Jednotlivých aplikací, které Affinity Photo 2 nabízí, je víc, než můžeme zmínit. Program si poradí s editováním formátu RAW, formát PSD lze exportovat i importovat, můžeme korigovat jak chyby způsobené optikou, tak i expozicí, nechybí maska a vrstvy. Nečekanou funkcí je možnost editovat snímky v 360 stupních. Řada kroků je nedestruktivních, modifikace pomocí filtrů si můžeme prohlížet v reálním čase pomocí aplikace Live filters.

Autor: Václav Větvička (PCWorld)

Affinity Photo je prostě plnokrevným fotoeditorem, ale pokud si chceme vyhrát s archivací, musíme sáhnout jinam. Serif nicméně myslel i na ty, kterým by to vadit mohlo, proto program můžeme sladit s nějakým jiným programem, který poslouží jako externí editor.

Koneckonců za výhodnou cenu můžeme koupit hned celý balík programů (Photo, Publisher a Designer), takže bude o vše postaráno. Osobně bych ale nějakou aplikaci umožňující katalogizaci přivítal.

Náhrada za Photoshop?

Rozhraní je relativně intuitivní, ovšem pocit přechodu z Windows na Mac nám zůstane – kdo s Macem pracuje, pojede od první chvíle, pravověrní „oknaři“ budou chvilku tápat. Základní rozdělení na pět oblastí nazvané Personas a jejich další podoblasti je poněkud matoucí.

Který fotoeditor používáte?

Ikonky jsou v nové verzi pochopitelnější nežli dříve. Některé aplikace jsou lepší a rychlejší nežli ty, co najdeme ve Photoshopu, ale aplikace Macros je o něco složitější.

Autor: Václav Větvička (PCWorld)

Může Affinity nahradit Photoshop? Pokud se podíváme na cenu, která může být pro velký počet uživatelů základním důvodem, tak je to celkem jasné. Britská firma Serif chce za Affinity 1790 korun (vyplatí se počkat i na občasnou slevu, ta zaváděcí byla dokonce 40 %), což je cena za doživotní licenci, žádné žebrání o měsíční poplatky.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Pokud byste si chtěli koupit celý balík, do kterého patří i licence pro Mac, Windows, iPady a také další aplikace Affinity Designer 2 a Affinity Publisher 2, zaplatíte celkem 4290 korun. V případě, že přecházíte, z první verze Affinity Photo na druhou, vám nabízí firma slevu 25 procent.

Nabídku funkcí má sice Photoshop stále ještě o fous bohatší, ale co si budeme nalhávat – kdo skutečně jede ve Photoshopu na sto procent? S Affinity Photo 2 dostaneme za malý peníz pořádně nabušený fotoeditor, který rozhodně nezklame a umí všechno, co můžeme potřebovat. Jen to ovládání přece jenom nezapře svůj jablíčkovský původ.


  • Pro: Rychlost, robustnost, nízká cena
  • Proti: Na ovládání si budeme muset chvilku zvyknout
  • Celkem: 95 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.