Hlavní navigace

Acer představuje technologii ColorBoost

27. 6. 2007

Sdílet

Společnost Acer, která vyrábí (mimo jiné) DLP projektory, bude do nových videoprojektorů integrovat technologii nazvanou ColorBoost. Novinka by měla dokázat výrazně vylepšit barevné podání obrazu.

Technologie Acer ColorBoost se bude zaměřovat především na realistické zobrazení pastelových barev, které se na mnoha fotografiích i ve filmech často vyskytují. Vylepšeného obrazu se bude dosahovat několika dílčími vylepšeními. Patří mezi ně: optimalizované provedení barevného kolečka, nový výkonný algoritmus pro zpracování obrazu a tzv. progresivní technologie osvětlovací lampy.




Optimalizované provedení barevného kolečka
Šestisegmentové kolečko Acer je tvořeno primárními barevnými segmenty (červeným, zeleným a modrým) a sekundárními barevnými segmenty (zelenomodrým, žlutým a bílým).
Barevné kolečko převádí monochromatický obraz z DMD čipu na barevný. Filtruje červenou, zelenou a modrou barvu, jakož i další barvy v závislosti na počtu segmentů barevného kolečka. Šestisegmentové barevné kolečko reprodukuje barvy dvojnásobnou frekvencí v porovnání se tří nebo čtyřsegmentovými kolečky. Tím by měla být zajištěna vyšší sytost barev a také by neměl být patrný neduh v podobě tzv. „duhového efektu“, který působí nepříznivě na diváky citlivé na běžnou DLP technologii.

Nový algoritmus pro zpracování obrazu
Technologie Acer ColorBoost využívá nový algoritmus pro šestisegmentová barevná kolečka, který optimalizuje zobrazení pastelových barev a měl by dokázat zobrazovat přirozenější a realističtější obraz. Funkce pro nastavení barvy umožňuje uživateli snadno měnit barevné odstíny, nasycení a světelný tok primárních barev podle svých požadavků. Barevnou teplotu a světelný tok lze zvýšit nebo snížit bez negativního vlivu na přesnost podání obrazu. To alespoň slibuje výrobce. Až budou nové projektory s touto technologií na trhu, zcela jistě je vyzkoušíme a přineseme vám naše reálné zkušenosti.

Progresivní technologie osvětlovací lampy
Generátor vln, který využívá různé technologie, jako např. Low Pulse, Variable Plateau a Dynamic Dimming, se snaží o optimální modulaci světelného toku z lampy. Výsledkem by mělo být: zvýšení světelného toku, kontrastu a barevné hloubky, a tedy i přirozenějšího obrazu.

Nevyužitá část energie lampy může být využita pro zvýšení účinnosti osvětlení přidáním zelenomodrého a žlutého segmentu pro kompenzaci úbytku energie.

- - Jaroslav Kasal

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?