Hlavní navigace

88 šikovných minitipů pro Windows a příslušné aplikace – 4. díl

Sdílet

Proč dalekosáhle řečnit, když se dá problém vyřešit několika kliknutími. Dnes si ukážeme, jak rozšířit filtr pro automatické spouštění optických disků a jak vyřešit problém s registry zpřístupňující vyhledávání po poklepání na diskovou jednotku.

Nejen na našem webu se nachází obrovská spousta nejrůznějších tipů pro operační systém Windows spolu s celou řadou rad pro řešení problémů s rozličným hardwarem či softwarem. Nevýhodou je bohužel fakt, že jejich uskutečnění je často poměrně časově náročné. V tomto speciálu plném miniaturních tipů je tomu však úplně jinak.

 

MiniTip č. 7: Rozšíření filtru pro automatické spouštění obsahu disku CD nebo DVD (Windows XP, Vista)

Pokud máte na svém počítači povolenu funkci automatického přehrávání, pak Windows po vložení disku CD nebo DVD vyhledají na tomto disku textový soubor Autorun.INF. V něm se nachází položka "OPEN=", která udává, jaký soubor se má po vložení disku spustit. Jako uživatelé můžete prostřednictvím filtru přesně nastavit, které soubory se mají spouštět a které nikoliv.

Spusťte Editor registru a přesuňte se do klíče Hkey_Local_Machine\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\playHandlers\Cancel\Autoplay\Files\.

Zde najdete přehled všech souborů a jejich typů, které se automaticky po vložení disku spouštět nemohou. Chcete-li sem přidat nějakou další položku, vytvořte novou řetězcovou hodnotu a jako název použijte název příslušného souboru. Můžete používat i zástupné znaky typu "*", jako údaj hodnoty nezadávejte nic.

 

MiniTip č. 8: Příkaz Otevřít namísto příkazu Hledat (Windows XP, Vista)

Když v programu Průzkumník ve Windows poklepete na diskovou jednotku nebo složku a namísto očekávaného okna s obsahem diskové jednotky nebo složky se otevře dialogové okno pro vyhledávání, pak je problém v registru Windows. Spusťte proto nástroj Editor registru a zde se přesuňte do klíče Hkey_Classes_Root\Directory\shell\.

Pokud v tomto klíči u hodnoty (Výchozí) nenaleznete údaj none (bez uvozovek), pak do něj tuto hodnotu zadejte. Následně se přesuňte do klíče Hkey_Classes_Root\Drive\shell a také sem zadejte u hodnoty (Výchozí) jako údaj hodnoty řetězec none. Do třetice se přesuňte do klíče Hkey_Classes_Root\Folder\shell\ a zde odstraňte řetězcovou hodnotu (Výchozí). Po restartu by měl Průzkumník Windows fungovat správně.


MiniTip č. 1: Svižné a přehledné otáčení obrázků (Windows XP)

MiniTip č. 2: Přiřazení klávesových zkratek často používaným aplikacím (Windows XP/Vista)

MiniTip č. 3: Větší prostor pro okna aplikací (Windows XP)

MiniTip č. 4: Zvukový signál po stisku klávesy Caps Lock (Windows XP)

MiniTip č. 5: Importujte si údaje do Kalendáře ve Windows (Vista)

MiniTip č. 6: Odhalení karet s esy (FreeCell)

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © pressmaster - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?