Hlavní navigace

26palcová LCD novinka BenQ

2. 7. 2008

Sdílet

BenQ zaznamenal se svými 24“ modely TN monitorů poměrně výrazný úspěch, zejména s G2400WD, není se tedy co dovit, že na něj hodlá navázat v podobě 26“ monitoru T261W.

LCD monitorů s TN panely je na trhu záplava, nicméně společnosti BenQ se na něm podařilo prosadit a postupně si vybudovat dobré jméno. Vděčí za to zejména absenci mnohých nedostatků, které mají některé konkurenční modely.

Například typ G2400WD si získal pozornost hráčů pro svůj velmi nízký „input lag“, tedy zpoždění zobrazování obrazu proti klasickému CRT monitoru, kde je toto zpoždění nulové. Novější model V2400W svými parametry v mnohém „Géčko“ nepřekonává, nicméně má vytříbený vzhled.

BenQ nyní uvádí 26“ (přesněji 25,5“) monitor T261W s rozlišením 1920x1200 a samozřejmě TN panelem. Ten sice nemá výrazně dobré pozorovací úhly, ale je poměrně levný a rychlý.

Marketingová lákadla uvádějí dynamický kontrast až 2500:1 a statický 750:1. Vítaný je vysoký počet připojení – analogový D-SUB a digitální DVI-D a HDMI.

Maximální udávaný jas je 450 cd/m2, z čehož mám poněkud obavu, aby šel snížit na dostatečně nízkou úroveň. Obvykle totiž není problém mít monitor dostatečně jasný, ale spíše dostatečně tmavý pro práci v prostřední s nízkým osvětlením.

Panel je naštěstí matný, lesklý je rám monitoru, což je sice hezké, nicméně se špatně zašpiní. Monitor není výškově stavitelný, nicméně podstavec lze odstranit a nahradit VESA kompatibilním.

Doporučená cena při uvedení na trh by měla být 11000 korun s daní.

- - Alexandr Radecký

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?