Hlavní navigace

25 nejlepších tipů a triků pro Windows 7 - 2. díl

23. 8. 2010

Sdílet

Operační systém Windows 7 si získává stále více příznivců. V tomto článku vám prozradíme ty nejlepší tipy a nejužitečnější triky pro každodenní práci s tímto nejoblíbenějším operačním systémem.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/25-nejlepsich-tipu-a-triku-pro-windows-7-i-11411

 

Hlavní panel: dokonalá manipulace s okny

Máte-li současně otevřeno více oken jednoho programu, pak je Windows na hlavním panelu seskupují do jedné ikonky. Chcete-li všechna příslušná okna jednoho programu najednou minimalizovat, zavřít, zobrazit na sebe, vedle sebe nebo nad sebou, pak stiskněte a držte klávesu Shift a klepněte pravým tlačítkem myši na programovou skupinu na hlavním panelu. Záhy se vám zobrazí všechny již zmiňované možnosti.

Více oken jednoho programu lze zobrazit stiskem a držením klávesy Shift a klepnutím pravým tlačítkem myši na ikonku na hlavním panelu. Okna programu pak můžete umístit na sebe, vedle sebe nebo nad sebou

 

Hlavní panel: používání vyskakovacích seznamů

Když klepnete pravým tlačítkem myši na program na hlavním panelu, pak se v horní části vyskakovacího seznamu často zobrazují dokumenty, soubory či složky používané tímto programem. Tímto způsobem se v Průzkumníku snadno dostanete k nejčastěji používaným složkám, popřípadě si stejně jednoduše zobrazíte v internetovém prohlížeči ty nejnavštěvovanější internetové stránky.

Vzhledem k tomu, že aplikace, které nepochází od Microsoftu, tuto funkci často (stále ještě) nepodporují, musíte si pomoci sami. Chcete-li si tedy připnout k ikonce Firefoxu například vaše oblíbené internetové stránky, vytvořte si nejprve zástupce internetové stránky na pracovní plochu (například přetažením ikonky internetové stránky v panelu Adresa ve Firefoxu). Takto vytvořeného zástupce pak přetáhněte na ikonku Firefoxu na hlavním panelu. Tento postup samozřejmě funguje i pro všechny ostatní soubory a aplikace, například i pro vaše oblíbené seznamy skladeb určené pro přehrávač hudby.

Hlavní panel: klasický režim

Klasický vzhled v té podobě, jak ji znáte z Windows XP, již ve Windows 7 nezobrazíte. Chcete-li se tomuto velmi skromně vyhlížejícímu vzhledu alespoň maximálně přiblížit, klepněte pravým tlačítkem na panel nástrojů a z kontextového menu vyberte položku Vlastnosti. Zde na záložce Hlavní panel umístěte zatržítko před položku Použít malé ikony, a v rozbalovacím menu Tlačítka na hlavním panelu zrušte výběrem položky Nikdy neseskupovat seskupování ikonek.

Velký panel

 

Hlavní panel: úprava oznamovací oblasti

Windows 7 řadu ikonek v oznamovací oblasti vedle hodin skrývají, čímž se snaží udržet v této oblasti pořádek. Bohužel tato jistě ušlechtilá snaha má i své nevýhody. Skrýváním ikonek se totiž uživatel ochuzuje o řadu někdy závažných informací týkajících se změny stavu příslušných aplikací. V opačném případě zase uživatele rozčiluje bezpočet hlášení od spousty aplikací, přičemž ne všechny jsou nějak příliš závažná. Abyste tedy pro každou ikonku nastavili, zda se vůbec má v hlavním panelu zobrazovat, a kdy se tak popřípadě má stát, pak klepněte na ikonku šipky vedle oznamovací oblasti, a v malém okně s ikonkami klepněte na odkaz Přizpůsobit. V dialogovém okně, které se záhy objeví, pak pro každou ikonku v oznamovací oblasti přesně nastavte způsob jejího chování.

 

Chování ikonek v oznamovací oblasti se dá nastavit pro každou zvlášť

Hlavní panel: obnovení panelu pro snadné spuštění

Každému, kdo ve Windows 7 postrádá panel pro snadné spuštění, se možná vyplatí vynaložit trochu úsilí, které bude sát jeho znovuobnovení. Začněte tím, že spustíte program Průzkumník Windows. V tomto okně pak stiskněte tlačítko Uspořádat a následně klepněte na položku Možnosti složky a hledání. V dialogovém okně, které se následně objeví, se pak přesuňte na záložku Zobrazení. V sekci Upřesnit nastavení pak vyberte položku Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky. Nyní klepněte na hlavní panel pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, jež se objeví, vyberte položku Panely nástrojů\Nový panel nástrojů. V okně, jež se následně objeví, se přesuňte do složky C:\Users\\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quicklaunch, a stiskněte tlačítko Vybrat složku. Nyní opět klepněte na hlavní panel pravým tlačítkem myši.

příloha_ovladnete_sva_data

V kontextovém menu, které se nyní zobrazí, odstraňte zatržítko před položkou Uzamknout hlavní panel a nový panel pro snadné spuštění, který se nyní nachází na hlavním panelu vpravo, uchopte za čárkovanou čáru a tažením jej zvětšete. Poté klepněte na tento panel pravým tlačítkem myši a v kontextovém menu, které se nyní objeví, odeberte zatržítko před položkou Zobrazit text a Zobrazit název. Nyní si ještě panel pro snadné spuštění upravte dle svých představ a na závěr jej uzamkněte.

Snadné spuštění

Byl pro vás článek přínosný?