Hlavní navigace

21 nejhorších technologických zlozvyků - 3. díl

13. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © vizafoto - Fotolia.com
Chcete vědět, jaké největší zlozvyky mají lidé používající moderní technologie, možná včetně vás samotných? Pokračujte ve čtení!

Předchozí díl

8. Nezálohování dat

Možná jste to už někdy zažili. Všechno perfektně funguje, počítač pracuje tak jak má, data jsou „v pořádku“. A najednou... konec. Možná je to pád disku, možná nakažení malware, možná ukradený počítač. Ať už je to jak chce, vaše data jsou nenávratně ztracena. A vy se akorát bijete do hlavy, že jste nezálohovali.

Výmluvy, proč jste zálohu neudělali, jsou přitom stále více napadnutelné. V dnešní době existuje nespočet online zálohovacích služeb, které vaše soubory automaticky synchronizují do cloudu, a to ať už používáte počítač, tablet nebo smartphone. A neříkejte, že na tom či onom zařízení nic nemáte. Ať už jde o zapomenutou fotku dítěte nebo uloženou hru na 99 procentech dokončení, budete po případné ztrátě mluvit jinak.

Náprava: U mnoha dnešních zálohovacích systému nepotřebujete dělat téměř nic, jen nainstalovat aplikaci a nastavit ji. Jestliže je to na vás příliš mnoho úsilí, možná je čas vrátit se k papíru a tužce.

9. Recyklace hesel

Špatné návyky máme všichni. Jak si máte pamatovat už sté odlišné heslo pro nejnovější sociální síť nebo zpravodajský web? Proč si nezjednodušit život a nerecyklovat heslo, které pro vás už přece dlouhou dobu fungovalo?

„Síla“ hesla je trošku iluzorní. Stačí, když je hackery napadena jedna webová stránka, která hesla neukládá bezpečně. Nebo máte starý, nešifrovaný pevný disk a falešní hráči vám tak můžou opisovat z karet celou kombinaci, nezávisle na tom, kolik čísel, velkých písmen a speciálních znaků použijete.

Heslo

Náprava: Řešení zahrnuje vybudování systému unikátních hesel na základě webové stránky, na níž tato hesla používáte. Vymyslete základní frázi a pro každý web k ní přidejte něco unikátního. Vezměte jako základ třeba MasOv@0MaCka a k ní přimíchejte jako příchuť třeba fb8 pro Facebook či tw7 pro Twitter. (Čísla v tomto příkladu přitom nejsou náhodná, jedná se o počet znaků v názvu obou sociálních sítí.)

Takže budete mít heslo, které nezapomenete, ale je prakticky nemožné ho „cracknout“, tedy aspoň ne tak, aby napadení jednoho hesla ohrozilo i vaše všechny ostatní účty.

10. Jeden účet, více uživatelů

Běžným postupem rodiče, když dítěti dává k dispozici počítač, je prostě „dám mu heslo a nějak to dopadne“. Matka se pak diví, kam se ztratil její adresář, její šéf zase proč mu posílá 20 e-mailů plných nesmyslného plácání.

Náprava: Nastavení více uživatelských účtů ve Windows není složité, a je to neuvěřitelně prozíravé preventivní opatření v případě, že se počítač chystá používat více uživatelů. Nezáleží přitom až tolik na vašem soukromím – nehody se stávají, dokonce i mezi dospělými, kteří sdílejí jeden počítač. Dva lidé pracující na dvou různých souborech zvaných „resume.doc“ může způsobit katastrofu.

U dětí je soukromí a bezpečnost něco jiného. Nastavte dětem účet běžného uživatele (a ne administrátora), jestliže nechcete, aby na PC instalovaly nechtěný software. Můžete pak také jednoduše nastavit rodičovskou kontrolu. Takže příště, až váš potomek bude chtít půjčit počítač, že se „jenom rychle na něco podívá,“ poskytněte mu jeho vlastní účet.

11. Neaktualizace softwaru

Dnešní software bývá aktualizováno téměř neustále. Jestliže na svém smartphonu nebo tabletu máte desítky aplikací, asi jste si už zvykli na to, že musíte aktualizace stahovat každý den – pokud tedy nepatříte mezi lidi, kteří neaktualizují nikdy nic.

Aktualizace softwaru bývají vydávány z různých důvodů. Vývojáři aplikace přidávají nové funkce, opravují „bugy“ a látají bezpečnostní mezery. Instalace aktualizací ihned po jejich vydání – zejména pokud se jedná o aktualizace operačního systému a bezpečnostního sofwaru – je nezbytná pro udržení stability a bezpečnosti vašeho zařízení.

příloha_ovladnete_sva_data

Náprava: Každá aplikace musí být aktualizována, takže se dá pochopit, že se vám nechce řešit každodenní opakování instalace a restartů. Starosti vám ušetří automatická aktualizace, ovšem většina aktualizací dnešního sofwaru musí být stále prováděna manuálně. Na to asi neexistuje jednoduché řešení. Jestliže bezprostřední instalace aktualizací, které vám počítač nebo telefon připomene, není vaším koníčkem, udělejte si z toho týdenní zvyk nebo dokonce rituál. Řekněte si, že každou neděli v osm večer budete aktualizovat. A nezapomínejte na to.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?