Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 8. díl

31. 12. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle našeho seriálu si ukážeme, jak spouštět Windows 8 bez zadávání uživatelského jména a hesla a jak provést obnovení počítače, aniž byste museli přeinstalovat operační systém a obnovovat svá data ze zálohy.

 

V novém operačním systému Windows 8 se nachází spousta zajímavých funkcí a vlastností. Bohužel ne všechny jsou tak intuitivní, že je hned jasné, jak se mají používat. V tomto seriálu jsme pro vás připravili 20 nejlepších tipů a triků, které sami při práci ve Windows 8 používáme a které se nám tedy maximálně osvědčily.

 

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

2. díl – Těsné zobrazení pro více aplikací, třídění aplikací

3. díl – Ukončení aplikace, používání centralizovaného a kontextového vyhledávání

4. díl – Úprava nastavení soukromí, úprava nastavení filtru SmartScreen

5. díl – Zobrazení nabídky pro rychlý přístup, současné používání programů pro Windows 8 a pracovní plochy

6. díl – Programy spouštěné při startu operačního systému najdete ve Správci úloh, sdílení obsahu mezi lidmi nebo mezi aplikacemi

7. díl – Vytvoření obrázkového hesla, spouštění operačního systému do režimu pracovní plochy

 

Přihlašujte se do operačního systému bez zadávání uživatelského jména a hesla

Pokud potřebujete urychlit přihlašování do operačního systému, můžete zakázat zobrazování přihlašovací obrazovky. Stačí, když do okna Run, které vyvoláte klávesovou zkratkou Windows + R, zadáte příkaz netplwiz, kterým se dostanete do dialogového okna User Accounts pro správu uživatelských účtů. V tomto dialogovém okně pak zakažte volbu Users must enter a user name and password to use this computer. Poté klepněte na tlačítko OK a zadejte uživatelské jméno a heslo, které se bude používat pro přihlašování do operačního systému. Od této chvíle se při spouštění počítače nebude vyžadovat zadávání uživatelského jména a hesla, protože se použijí ty přihlašovací údaje, které jste zadali ve výše popisovaném dialogovém okně.

Obnovení počítače

Obnovte počítač, aby byl tak rychlý, jako kdyby používal čerstvě nainstalovaný operační systém – a to aniž byste přišli o svá data

Pokud se vám zdá, že váš operační systém běží na vašem počítači stále pomaleji, je načase s ním něco udělat. V předchozí verzi Windows 7 byste museli vyhledat instalační médium operačního systému Windows 7, zálohovat svá data a poté následně přeinstalovat operační systém. Windows 8 přicházejí s úplnou novinkou – operační systém můžete přeinstalovat uvnitř sama sebe, a to aniž byste přišli o svá data.

Obnovení počítače spustíte tak, že se přesunete do sekce Settings, kde klepnete na záložku Change PC Settings nacházející se ve spodní části. Zde klepněte na záložku General a vyhledejte pole Refresh your PC without affecting your files, které se nahází uprostřed (také byste mohli vybrat položku Remove everything and reinstall Windows – to byste však prováděli skutečnou reinstalaci operačního systému, při níž byste o všechna svá data přišli). Zde vyberte položku Get Started a stiskněte tlačítko Refresh. Za několik minut dojde k restartu počítače, po němž budete mít k dispozici čerstvou verzi operačního systému.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím díle vám ukážeme, jak ve Windows 8 spustit nouzový režim a jak pracovat s funkcí Live Tiles, která vám zajistí neokoukaný vzhled obrazovky Start.

Byl pro vás článek přínosný?