Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 5. díl

28. 12. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle seriálu vám nejprve prozradíme, jak zobrazit nabídku pro rychlý přístup, a poté se budeme zabývat tím, jak to zařídit, abychom vedle sebe mohli používat nové aplikace pro Windows 8 a starší aplikace pro předchozí verze Windows.

V novém operačním systému Windows 8 se nachází spousta zajímavých funkcí a vlastností. Bohužel ne všechny jsou tak intuitivní, že je hned jasné, jak se mají používat. V tomto seriálu jsme pro vás připravili 20 nejlepších tipů a triků, které sami při práci ve Windows 8 používáme a které se nám tedy maximálně osvědčily.

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

2. díl – Těsné zobrazení pro více aplikací, třídění aplikací

3. díl – Ukončení aplikace, používání centralizovaného a kontextového vyhledávání

4. díl – Úprava nastavení soukromí, úprava nastavení filtru SmartScreen

 

Zobrazení nabídky pro rychlý přístup

V levém dolním rohu je ukryto tlačítko Start určené pro pokročilé uživatele

Když klepnete pravým tlačítkem do levého dolního okraje obrazovky, dostanete se do nabídky pro rychlý přístup. Vůbec přitom nezáleží na tom, zdali se nacházíte na obrazovce Start operačního systému Windows 8, nebo v režimu pracovní plochy. Nabídka pro rychlý přístup vám umožní přímo přistupovat ke všem klíčovým nástrojům pro správu operačního systému, jako je například nástroj Správa disků, Správce úloh, Správce zařízení či Ovládací panely.

 

Používejte programy ve Windows 8 a pracovní plochu současně

Vzhledem k tomu, že operační systém Windows 8 používá jak nové aplikace z Windows 8 Store, tak klasické a starší aplikace pro pracovní plochu, může tu a tam dojít k tomu, že se operační systém začne chovat nestandardně. Jeden příklad za všechny: když používáte zobrazení přes více monitorů, pak aplikace pro Windows 8 budou používat hlavní monitor a pro pracovní plochu vyhradí sekundární monitor. Mohlo by se zdát, že tento způsob zobrazení vám umožní práci s oběma typy aplikací v tom smyslu, že budete moci používat oba dva typy aplikací – moderní aplikace na levém monitoru a starší aplikace na pravém monitoru. Bohužel tomu tak není. A skutečně – jakmile začnete pracovat na pracovní ploše zobrazené na sekundárním monitoru, nový styl Windows 8 zmizí a na primárním monitoru se zobrazí pracovní plocha.

Toto chování naštěstí je možné obejít. Aby se dalo pracovat s pracovní plochou i novým rozhraní Windows 8 Store společně, můžete na primárním monitoru použít novou funkci Windows pro rozdělení obrazovky. Pracovní plocha zabere levou část a aplikace pro Windows 8 obsadí většinu obrazovky. Nyní můžete připojit druhý monitor, abyste zobrazili celou pracovní plochu. V tomto uspořádání pak je možné naprosto plnohodnotně přepínat mezi aplikacemi běžícími na pracovní ploše a aplikacemi v novém režimu Windows 8, přičemž obě rozhraní budou natolik velká, aby se v nich dalo pohodlně pracovat.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Příště zjistíme, že seznam aplikací spouštěných při startu operačního systému nalezneme nyní v programu Správce úloh a také to, že Windows 8 jsou prvním operačním systémem Microsoftu beroucím na vědomí existenci sociálních sítí.

Byl pro vás článek přínosný?