Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 4. díl

27. 12. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Tento díl se zabývá otázkou nastavení soukromí, resp. ochranou osobních údajů a dále nastavením filtru SmartScreen, který uživatele varuje před spuštěním potenciálně nebezpečné aplikace.

V novém operačním systému Windows 8 se nachází spousta zajímavých funkcí a vlastností. Bohužel ne všechny jsou tak intuitivní, že je hned jasné, jak se mají používat. V tomto seriálu jsme pro vás připravili 20 nejlepších tipů a triků, které sami při práci ve Windows 8 používáme a které se nám tedy maximálně osvědčily.

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

2. díl – Těsné zobrazení pro více aplikací, třídění aplikací

3. díl – Ukončení aplikace, používání centralizovaného a kontextového vyhledávání

 

Úprava nastavení soukromí

Ve Windows 8 si můžete upravit nastavení soukromí přesně podle svých představ

V řadě aplikací, které běžně používáte, se dá najít spousta osobních údajů. Typickým příkladem jsou vaše fotografie, bydliště či území, kde žijete a samozřejmě dosti často i vaše jméno a příjmení. Není divu, že podobně jako spousta ostatních uživatelů nedůvěřujete svému počítači natolik, že mu svěříte možnost prakticky libovolně manipulovat s vašimi citlivými údaji. Chcete-li si upravit nastavení pro práci s citlivými údaji na vašem počítači, stiskněte klávesovou zkratku Windows + I a přesuňte se do sekce Change PC Settings. Zde vyberte položku Privacy a v ní upravte nastavení pro práci s citlivými údaji.

Úprava nastavení filtru SmartScreen

Díky funkci SmartScreen je možné nastavit si ve Windows 8 svoji vlastní úroveň zabezpečení

Funkce SmartScreen vás upozorňuje vždy před spuštěním neznámé aplikace či souboru staženého z internetu. Není pochyb, že se jedná vskutku o velmi žádoucí funkci, alespoň co se týče zvýšení zabezpečení operačního systému. Jsou ovšem i na internetu zdroje, kterým důvěřujete, a pokud se toto varování opakovaně zobrazuje i při stahování z důvěryhodných zdrojů, pak už tato funkce spíše obtěžuje. Standardně je funkce SmartScreen nastavena tak, že pro spuštění neznámé aplikace či souboru staženého z internetu potřebujete oprávnění správce systému. Toto nastavení se však dá velmi snadno změnit tak, aby se zobrazovalo pouze varování, či můžete tuto funkci vypnout úplně. Stačí, když použijete onu úžasnou funkci pro vyhledávání popsanou dříve, napíšete na obrazovku Start výraz security a na záložce Settings vyhledáte položku Check security status. Zde pak můžete nastavovat různá nastavení zabezpečení, mimo jiné i funkci Windows SmartScreen.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Následující díl tohoto seriálu vám prozradí, jak zobrazit nabídku pro rychlý přístup a jak zvládat práci s novými aplikacemi pro Windows 8 a staršími aplikacemi pro předchozí verze Windows současně.

Byl pro vás článek přínosný?