Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 2. díl

25. 12. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle si ukážeme, jak se dá na obrazovce Start zobrazit maximum aplikací nainstalovaných na počítači a jak aplikace třídit, abyste byli schopni se v nich vyznat.

V novém OS Windows 8 se nachází spoustu zajímavých funkcí, jež však nemusí být zcela intuitivní. Připravili jsme proto 20 nejlepších tipů a triků, které se nám maximálně osvědčily.

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

 

Těsné zobrazení pro více aplikací

Všechny dlaždice a skupiny se objeví v sémantickém přiblížení

Na obrazovce Start se nachází spousta vyvedených, velkých a robustních dlaždic, které představují všechny vaše aplikace. Dlaždice jsou pěkně vidět v malých skupinách, ovšem co dělat, když máte nainstalovány stovky programů? Většinu z nich nevidíte, a pokud je chcete zobrazit, musíte hodně rolovat. Zkuste ale novou funkci sémantického přiblížení. Používáte-li dotykový displej, umístěte dva prsty na obrazovku Start a roztáhněte je od sebe, čímž zobrazíte veškerý obsah obrazovky z ptačí perspektivy. Stejnou funkci můžete využít i na počítačích bez dotykové obrazovky. Stiskněte klávesu Ctrl a pomocí kolečka myši zvětšujte či zmenšujte zobrazení.

Třídění aplikací

Zbavte se chaosu a setřiďte aplikace do příslušných skupin

Pokud do počítače nainstalujete spoustu aplikací a dalších součástí systému, které budou přichyceny na obrazovce v podobě dlaždic, budete mít na obrazovce Start doslova chaos. Abyste na obrazovce Start opět obnovili pořádek, využijte nástroje pro třídění, jež umožňují dělení do označených skupin.

Nejprve přetáhněte všechny dlaždice, které chcete přiřadit do skupiny, do prázdné plochy v pravém okraji obrazovky Start, kde by je měl operační systém spojit dohromady. Jakmile s přetahováním dlaždic skončíte, podívejte se pomocí sémantického přiblížení na pracovní plochu takzvaně z ptačí perspektivy (viz předchozí tip). Nyní klepněte pravým tlačítkem myši na skupinu (nebo přes ni prostě přejeďte směrem dolů) a z panelu, který se objeví ve spodní části obrazovky, vyberte vlevo položku Name group. Zadejte název skupiny a pak se jen těšte z nově uspořádané obrazovky Start.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Příště si ukážeme, jak ve Windows 8 ukončit spuštěnou aplikaci a představíme si skvěle propracovaný nástroj pro vyhledávání.

Byl pro vás článek přínosný?