Hlavní navigace

20 nejlepších nástrojů pro Vistu - 1. díl

27. 3. 2008

Sdílet

Přínos Service Packu 1 pro výkon počítače s OS Vista je poměrně sporný. Efektivnější práce ve Vistě však můžete dosáhnout i prostřednictvím pečlivě vybraných utilit, které vám představíme právě v tomto článku.

příloha_ovladnete_sva_data

Také si nedokážete vysvětlit, co měl Microsoft ve své reklamě na Vistu na mysli výrazem údivu „wow“? Jistě, jedná se o nový operační systém, a nedostatky či případné nedodělky by měl napravit první Service Pack. Slibovaného nárůstu výkonu a efektivnější práce ve Vistě však můžete dosáhnout i prostřednictvím pečlivě vybraných utilit, které vám představíme právě v tomto článku.


Obrázek pochází z www.tomshardware.com

Možná, že vás už napadlo podívat se na internetu po utilitách, které by dokázaly zvýšit výkon Windows Vista a tím i zefektivnit vaši práci na počítači. Určitě nejste sami. V současnosti ale utilit a nástrojů pro tento nejnovější operační systém zrovna mnoho není. Nicméně ani toto konstatování nás neodradilo od toho, abychom důkladně prohledali internet a pokusili se na něm najít ty nejlepší utility právě pro Vistu. A světe div se – podařilo se nám najít 20 velmi podařených utilit, které jsou ve valné většině zcela zdarma.

V tomto článku jsme je rozdělili do čtyř kategorií: systémové utility, nástroje pro spouštění Visty, přihlašování do systému a spouštění programů při startu operačního systému, potom nástroje pro konfiguraci součástí Visty a konečně poslední kategorii jsme věnovali utilitám, které nelze zařadit do žádné zvláštní skupiny. Takže – pokud toužíte vytvořit z Visty ještě efektivnější operační systém, pokračujte ve čtení našeho článku!

1. Vista Smoker Pro

Hledáte-li utilitu, která dostane z Windows Vista maximální výkon, pak dejte šanci tomuto nástroji. Je navržen tak, aby vám pomohl při optimalizaci spouštění programů, vylepšil práci s operační pamětí a pevným diskem.

Tomuto programu unikne z možností Visty jen velmi málo. Chcete Vistu optimalizovat pro hraní her? Funkce GameBoost vypne všechny nepotřebné služby a uvolní operační paměť a procesor. Program dokáže dále optimalizovat i činnost vaší CD/DVD mechaniky, zvýšit výkon grafické karty, vypnout nepotřebné služby a vyladit Internet Explorer přesně podle vašeho gusta. Pokud doslova nenávidíte vlezlou funkci UAC (User Account ControlŘízení uživatelských účtů), můžete ji pomocí této utility vypnout. Vista Smoker Pro dokonce dokáže odstranit i šipky u zástupců na vaší pracovní ploše – vidíte, jakých detailů si program všímá.



Nechcete-li se zabývat a unavovat ručním laděním výkonu, použijte funkci Auto Tuner. Než tuto funkci použijete, doporučujeme vytvořit nový bod obnovení. Pokud by se vyskytly problémy s během systému, můžete se kdykoliv vrátit do předchozího stavu – sice se nebude jednat o tak výkonný systém, jak by mohl po použití zmíněné funkce být, ale zato bude stabilnější.

Vista Smoker Pro je ke stažení zde. Demoverze je k dispozici zdarma, plná verze stojí 39,99 USD (640 Kč).

2. Systerac Tools for Vista

Systerac je univerzální utilita pro ladění výkonu ve Windows Vista. Bez nadsázky se dá tvrdit, že dokáže takřka vše. Tento balíček utilit obsahuje nástroje pro optimalizaci operační paměti, opravu chyb na pevném disku, program pro vytvoření zálohy registru a jeho optimalizaci, dále plánovač pro vypínání počítače, urychlovač zobrazování internetových stránek nebo správce programů spouštějících se při startu systému. A to vše je jenom začátek. Naleznete zde i nástroje pro bezpečné a důkladné mazání souborů či možnost zobrazení veškerého hardwaru vašeho počítače.



Velkou nevýhodou, která velmi obtěžuje uživatele zkušební verze, jsou reklamní dialogová okna, jež se objevují pokaždé, kdy se pokusíte použít některou z funkcí tohoto programu. Toto okno vás upozorňuje, že používáte zkušební verzi programu, jež je funkční po dobu 14 dnů, a že si pro další používání musíte zakoupit plnou verzi.

Program je k dispozici zde.

Byl pro vás článek přínosný?