Hlavní navigace

15 000 otáček pro Blu-ray

30. 5. 2007

Sdílet

Nově vyvíjené systémy záznamu na optické disky překonají dlouho limitní hranici 10 tisíc otáček za minutu. při které dnes dochází k poškození disků, respektive jejich fyzickému zničení

příloha_ovladnete_sva_data

Zajímavý kontrast nabízí televizní scéna - spotřebitelská veřejnost rychle vyměnila videopásky za DVD a pevné disky, ovšem producenti televizních pořadů trvají při stříhání i vysílání některých natočených materiálů na páskách - současné systémy optických disků při zaznamenávání a práci s HDTV obsahem totiž pracují na samé hranici svých možností, ale jejich přístupová rychlost začíná být nedostatečná


Současné optické disky mají rychlost 10 000 rpm (revolutions per minute - otáček za minutu), což je pro přístup k HD obsahu, tak jak jej vyžadují vysílací stanice na hranici použitelnosti. Překročení této rychlosti ovšem vede k nebezpečí porušení integrity disků, k oddělení vrstev a roztříštění disku v mechanice. Navíc při této rychlosti, pokud nedojde k poškození samotného disku, vznikající chvění záznam stejně činí problematickým a v podstatě nemožným.

Inženýři z Technical Research Laboratories (STRL) japonské veřejnoprávní televize NHK (Nippon Hoso Kyokai) proto pracují na nahrávacích systémech postavených na bázi bežného Blu-ray disku, které jsou schopny pracovat s rychlostí 15 000 rpm.

Zvýšení přístupové rychlosti je v současnosti nezbytné - standardní HDTV stream záznamu NHK má datový tok 250Mbps. Běžně používaný Blu-ray disk při nahrávání 1x rychlostí má datový tok na úrovni 36Mbps. Vyvíjený systém tedy musí pracovat se 7násobnmou rychlostí.

NHL obešla problém se vznikajícím napětím materiálu vyrobením ohebných disků s tloušťkou pouze 0,1 milimetru. Disk vyrobený ve spolupráci se společností Ricoh je v podstatě záznamoví vrtsva z Blu-ray disku bez 1,1 milimetru plastického substrátu, který slouží k jeho zpevnění. Toto řešení samostatně nevede samozřejmě k překročení limitní rychlosti, protože disk takto není dostatečně tuhý k použití za jakékoliv rychlosti.

Řešení problému s tuhostí disku je v přidání silné stabilizační plotny do mechaniky. Při roztočení, kdy na disk působí odstředivá síla, tato plotna poskytne disku oporu. Tímto způsobem může disk pracovat s rychlostí nad 15 000 rpm.

Řešení připomíná Stacked Volumetric Optical Disc (SVOD) od Hitachi Maxell, který byl představen v minulém roce a v Evropě byl k vidění v tomto roce i na CeBITu.
SVOD obsahuje několik 0,1 milimetrů tenkých optických disků v kazetě, která je drží proti stabilizátoru v mechanice

Podstatný rozdíl mezi nimi je v tom, že u NHK stabilizátor nerotuje. Pokud by tomu totiž tak bylo, v tomto uspořádání bez kazety, stabilizátor by byl vystaven stejnému namáhání jako samotný disk a neplnil svoji úlohu.

Systém NHk zůstává i nadále ještě ve vývoji a o jeho nasazení se v nejbližší době neuvažuje.

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?