Hlavní navigace

Poznejte 13 nejpoužívanějších rozhraní počítače - 2. díl

19. 5. 2010

Sdílet

USB, Firewire, Toslink – to všechno jsou rozhraní, která najdeme u většiny současných počítačů. V tomto článku vám představíme ta nejdůležitější, která byste měli naprosto bezpečně znát.

První díl článku naleznete zde:

http://pcworld.cz/hardware/13-nejpouzivanejsich-rozhrani-pocitace-i-10046

 

VGA (Video Graphics Array): Tento zpočátku velmi kritizovaný standard používaný pro připojení monitoru ke grafické kartě počítače najdete u valné většiny kancelářských počítačů a počítačů nižších cenových hladin. Obrazový signál se přenáší analogově, a to 15tipinovou kosočtvercovou zástrčkou.

příloha_ovladnete_sva_data

VGA

Zástrčka S-Video (Separate Video): Tento konektor se podobá konektoru PS/2, má ovšem pouze čtyři piny a signál videa přenáší analogově. U tohoto konektoru se přenáší odděleně signál jasu a barev. Kvůli špatné kvalitě výsledného obrazu se upřednostňují jiné možnosti přenosu signálu, například prostřednictvím rozhraní VGA.

DVI (Digital Visual Interface):
Jedná se o rozhraní používané pro připojení monitorů LCD, kdy se obraz přenáší digitálně. Pokud chcete k počítači vybavenému tímto konektorem připojit analogový monitor, budete potřebovat vhodný adaptér. Rozhraní DVI se vyvinulo jako nový standard, který je nástupcem rozhraní VGA, mimo jiné i kvůli vyšší kvalitě signálu.

HDMI (HIGH Definition Multimedia Interface): Jedná se o rozhraní podobné rozhraní DVI, jež ovšem dokáže přenášet kromě obrazu i zvuk. Jde o standardní rozhraní používané u televizorů LCD.

Konektor RCA/Cinch: Tento bíločervený kabel slouží pro přenos smíšeného zvukového signálu. Levý kanál se přenáší bíle označeným kabelem, pravý kanál se přenáší červeným kabelem (na obrázku je poznáte podle barevného kroužku). U varianty se třemi kabely pak je ještě žlutý kabel, který přenáší signál videa.

Kabel Cinch
Toslink/S/PDIF: Tento konektor se používá pro digitální přenos zvuku od zvukových zařízení a k nim. Jako ochrana citlivých konektorů se často zásuvky chrání umělohmotným pouzdrem.

Kabel Toslink
Konektor Mini Audio: Jedná se o tenké, podlouhlé konektory, které existují v různých provedeních. Používají se pro propojení počítače se zesilovačem, mikrofonem nebo reproduktory.

Byl pro vás článek přínosný?