Hlavní navigace

12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 2. díl

31. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) hirko - Fotolia.com
V dnešním díle se podíváme na zoubek zřejmě nejpopulárnější sociální síti současnosti – Facebooku. Konkrétně si ukážeme, jak na Facebooku nastavit, kdo vás může vyhledávat.

Položili jste si někdy otázku, jak jste na tom s ochranou soukromí při používání různých sociálních sítí? Naprostá většina uživatelů tuto otázku ke své škodě vůbec neřeší. Přitom k omezení sdílení vašich fotografií či příspěvků kolikrát stačí jen několik klepnutí myší. V tomto seriálu vám ukážeme, že i na tak veřejných komunikačních platformách, jako jsou sociální sítě, si můžete soukromí užívat alespoň do určité míry!

 

1. díl Zabezpečení profilu na sociálních sítích – úvod

 

Uzamkněte Facebook

Facebook bezesporu na jednu stranu doslova spáchal revoluci ve způsobu komunikace, což je jistě dobře, ale jako všechno, má i tento nově nastolený trend svoji odvrácenou tvář. Těžko se to dá nazvat slovy, ale v podstatě se jedná o něco jako obavy či strach. Obavy z čeho? Možná znáte ten nepříjemný pocit před schůzkou, která se koná v podstatě naslepo, nebo před rodinnou sešlostí či pohovorem, kdy se strachujete o to, zda si náhodou už někdo nevšiml videa z pro vás nepříliš vyvedeného předvánočního večírku, které před několika lety natočil a zveřejnil na Facebooku váš kamarád a na němž jste vidět tak, jak si to určitě nepřejete.

Nastavte si, kdo vás může na Facebooku nalézt: Přestaňte se bát a zkontrolujte si, zda je váš profil na Facebooku nastaven jako soukromý. Klepněte v pravém horním rohu stránky Facebooku na modré ozubené kolečko a zde vyberte položku Nastavení soukromí. Tím nejlepším, co zde můžete okamžitě provést, je ztížit neznámým uživatelům nalézt váš profil na Facebooku, a to tak, že internetovým vyhledávačům zablokujete schopnost navázat se na váš profil a že omezíte způsob, jakým se bude vyhledávat váš profil pomocí e-mailové adresy a telefonního čísla, které jste poskytli Facebooku.

Pokud omezíte přístup pouze na Přátele, budete mít jistotu, že se k vaší e-mailové adrese a telefonnímu číslu dostanou pouze ti uživatelé, s nimiž jste již někdy navázali nějaký kontakt. Vzhledem k tomu, že není příliš pravděpodobné, že by někdo prohledával Facebook tímto způsobem, aniž by chtěl skutečně s vámi navázat kontakt, pak není vůbec špatné, když povolíte přístup a účelem vyhledávání kontaktu na vás i Přátelům přátel. Takto omezíte kontakty na Facebooku jakožto sociální síti pouze na kontakty s lidmi, jimž důvěřují i vaši přátelé.

příloha_ovladnete_sva_data

Facebook má velmi hezky propracované nastavení soukromí, v němž si můžete nastavovat viditelnost vůči vyhledávání vašeho profilu, nastavovat si příspěvky jako soukromé a samozřejmě ještě daleko více.

Facebook je tak rozšířená sociální síť s tak bohatými nastaveními, že určitě neuškodí, pokud jí budeme věnovat ještě jeden díl, a to hned ten příští. V něm si ukážeme, jak nastavit, komu se budou odesílat naše příspěvky a možnostmi uzamknutí profilu Timeline.

Byl pro vás článek přínosný?