Hlavní navigace

12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 1. díl

30. 5. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Položili jste si někdy otázku, jak jste na tom s ochranou soukromí při používání různých sociálních sítí?

Naprostá většina uživatelů tuto otázku ke své škodě vůbec neřeší. Přitom k omezení sdílení vašich fotografií či příspěvků kolikrát stačí jen několik klepnutí myší. V tomto seriálu vám ukážeme, že i na tak veřejných komunikačních platformách, jako jsou sociální sítě, si můžete soukromí užívat alespoň do určité míry!

Zabezpečení profilu na sociálních sítích – úvod

Hned na začátku se musíme přiznat k tomu, že patříme mezi notorické vyznavače a uživatele veškerých sociálních médií. Ať se jedná o Facebook, Instagram či Diasporu, kdykoliv se okolo nás objeví nějaká nová platforma pro komunikaci, nebo se opět objeví a takříkajíc vstane z mrtvých, jsme okamžitě na nohou.

Faktem je, že sociální sítě jsou tak zhruba stejně přitažlivé, jako odstrašující. Jedním příspěvkem na Twitteru oslovíte najednou tisíce lidí po celém světě, což je bezesporu výhoda, nicméně na druhou stranu jsou to stejné nástroje, které jsou zneužívány kybernetickými zločinci k vytipování pro ně ideální oběti.

Při používání sociálních médií je takřka nemožné zůstat v naprosté anonymitě – anonymita jako taková zde prohrává na celé čáře. Na druhou stranu má každá sociální síť několik naprosto zásadních, ovšem často přehlížených možností nastavení soukromí, jejichž konfigurace zabere pouze několik minut a které naprosto zásadním způsobem zvýší zabezpečení vašich dat, které sdílíte s ostatními.

příloha_ovladnete_sva_data

V tomto článku se budeme zabývat třemi nejdůležitějšími nastaveními soukromí, které byste rozhodně měli používat, i když to s největší pravděpodobností vůbec neděláte. Konkrétně se bude jednat o ochranu soukromí na Facebooku, Twitteru, Google+ a Instagramu. Pouhých pět minut věnovaných konfiguraci soukromí vám v budoucnu zamezí hodinám věnovaným řešením problémů na sociálních sítích a obnově identity.

Po tomto stručném úvodu do problematiky se v příštím díle podíváme na zoubek zřejmě nejpopulárnější sociální síti současnosti – Facebooku. Konkrétně si ukážeme, jak na Facebooku nastavit, kdo vás může vyhledávat.

Byl pro vás článek přínosný?