Hlavní navigace

10 tajných tipů pro práci se styly v programu MS Word - 6. díl

16. 11. 2012

Sdílet

 Autor: (c) markus_marb - Fotolia.com
Dnešní díl našeho seriálu o stylech v MS Word je věnován vytváření stylu pro odrážkový seznam, jež vám usnadní vytváření jakýchkoliv seznamů.

Textový editor MS Word nabízí mimo řady jiných skvělých funkcí i propracované nástroje pro práci se styly. I když řada uživatelů tvrdí, že se při běžné práci s textovým editorem bez nich obejde, zkusíme vás přesvědčit o opaku. Pokusíme se vám ukázat, jak s pomocí stylů ještě více zefektivnit práci s textovým editorem a prozradíme vám 10 tajných triků, které prostě a jednoduše musíte znát.

 

1. díl - Úvod a možnosti používání stylů

2. díl - Vytváření stylů

3. díl - Převod oblíbeného formátování na styl a používání stylů z programu MS Word 2003

4. díl - Odstranění formátování z dokumentu

5. díl - Kopírování stylů z jiných dokumentů

 

6. Vytvoření vlastního stylu pro kontrolní seznam

Pokud často vytváříte velké množství odrážkových seznamů, pak se vám pro tento účel bude bezesporu hodit vlastní styl, který vám práci s těmito odrážkovými seznamy jednoznačně urychlí. Začněte tím, že napíšete jedno nebo dvě slova, která následně naformátujete pomocí odrážky v podobě zaškrtávacího políčka: klepněte na záložku Domů, klikněte na rozevírací seznam Odrážky a zde ze seznamu odrážek vyberte zaškrtávací políčko. Pokud v seznamu žádná zaškrtávací políčka nemáte, pak klepněte na položku Definovat novou odrážku > Symbol a vyhledejte ve fontu Wingdings zaškrtávací políčko nebo jiný vhodný symbol. Následně zvolený symbol vyberte a potvrďte stiskem OK.

Nyní máte seznam s odrážkami vytvořený, takže z něj můžete vytvořit styl: označte text s odrážkami, klepněte na záložku Domů a otevřete rozevírací seznam s galerií stylů. Vyberte položku Uložit výběr jako nový rychlý styl, styl pojmenujte a stiskněte tlačítko OK. Pokud následně přidáte tuto položku do souboru normal.dotm, pak bude k dispozici i u všech nových dokumentů založených na této šabloně, takže budete moci nový styl použít kdykoliv.

příloha_ovladnete_sva_data

Vlastní styl pro kontrolní seznam vám urychlí formátování seznamu do podoby kontrolního seznamu

Následující díl seriálu je věnován problematice vytváření a práci se styly pro obrázky, resp. problémům, které vyvstávají při pokusech vytvořit vlastní obrázkový styl.

Byl pro vás článek přínosný?