Hlavní navigace

Windows 8 upozorní Microsoft vždy, když uživatel nainstaluje program

Sdílet

Jiří Paleček 26. 8. 2012

Vývojář Nadim Kobeissi zjistil při pozorování chování Windows 8 zajímavou věc. Vypadá to, že nová verze operačního systému od Microsoftu odesílá společnosti informace pokaždé, když uživatel nainstaluje novou aplikaci. Dobrou zprávou je, že toto chování systému lze zakázat. O celý proces se stará funkce Windows 8 s názvem SmartScreen, která má chránit uživatele před škodlivými kódy. Tato technologie byla původně představena v Internet Exploreru 8 jako vylepšení phishingového filtru v IE7. V IE9 SmartScreen dostal vylepšení s názvem Application Reputation, jež analyzovalo důvěryhodnost stahovaných dat pomocí signatur, heuristiky a informací sesbíraných Microsoftem.

SmartScreen ve Windows 8 komunikuje s databází, jež je uložena na serverech Microsoftu. Tato databáze obsahuje seznam důvěryhodných programů a aplikací. Organizace hájící soukromí uživatelů však jistě nebudou nadšeny, že Microsoft sbírá informace o tom, co uživatelé stahují. Podle Kobeissiho je mezi daty odesílanými Microsoftu i IP adresa uživatele, a i když jsou data šifrována, podle Kobeissiho není použité šifrování SSLv2 příliš bezpečné. Pravdou je, že funkci obdobnou SmartScreen využívá i Google, který ji označuje jako Safe Browsing. A jelikož je Safe Browsing API open-source, nenajdeme ji pouze v prohlížeči Chrome, ale i v dalších prohlížečích.


Zdroj: Techspot

Našli jste v článku chybu?