Hlavní navigace

Recenze: TP-Link TL-WA860RE – snadné rozšíření domácí Wi-Fi sítě

10. 3. 2015

Sdílet

 Autor: TP-Link
Pokud potřebujete rozšířit dosah své bezdrátové sítě, není vždy nutné kupovat další router. Existuje levnější řešení, bezdrátový extender, který zvládnete zprovoznit svépomocí.

S rostoucím množstvím chytrých zařízení v domácnosti možná začínáte pociťovat limity své bezdrátové sítě. Najednou chcete mít Wi-Fi signál v místech, kde jste jej předtím nepotřebovali. Přeci jen s tabletem nebo telefonem si sednete i na místa, třeba na balkon, kam byste velký notebook nikdy netahali. V takovém případě máte několik možností řešení: buď si pořídíte výkonnější router, dokoupíte další router nebo sáhnete po bezdrátovém opakovači, který stávající signál zesílí a zajistí vyšší pokrytí. Právě na jeden opakovač si dnes posvítíme.

Praktické řešení mrtvých zón

Protože v tomto případě nám jde o dokrytí tzv. mrtvých zón, typicky rohových místností ať již v bytech nebo rodinných domech, investice do nového případně dalšího routeru nemusí být pro každého akceptovatelná. Navíc v obou případech je nutné nová zařízení správně konfigurovat, s čímž si ne každý poradí. Naštěstí výrobci již několik let nabízejí mnohem jednodušší řešení, bezdrátové opakovače, jejichž nasazení zvládnete svépomocí.

Instalace testovaného opakovače TL-WA860RE od TP-Linku je podobně jednoduchá jako v případě powerlinů. Zapojíte adaptér do zásuvky (protože je model TL-WA860RE průchozí, o zásuvku nepřijdete), stisknete párovací WPS tlačítka na routeru a adaptéru, chvíli vyčkáte a je to. Najít to správné místo pro umístění je také hračka, protože repeater je vybaven indikačními diodami. Ve vzdálenosti s dostatečným signálem svití dioda zeleně, v opačném případě oranžově.

Nic tedy nenastavujete, konfigurace sítě se naklonuje automaticky a nemusíte zadávat ani žádná nová hesla do koncových zařízení (tabletů, telefonů, notebooků atp.). Pokud byste však náhodou potřebovali zařízení konfigurovat, stačí do internetového prohlížeče zadat adresu http://tplinkrepeater.net a přihlásit se do webového administračního rozhraní, které je podobné těm z routerů TP-Link. Kromě konfigurace sítě nabídne možnosti pro nastavení vyzařovaného výkonu, filtrování MAC adres a mj. graficky znázorněné množství přenesených dat.

Webové rozhraní bezdrátového opakovače TP-Link TL-WA860RE

 

Dostatečné pro mobilní chytrá zařízení

Protože pomocí opakovače chytáme slabší signál, který následně dále rozšiřujeme, nelze počítat s tím, že dosáhnete stejných rychlostí a odezvy, jako kdybyste byli připojeni přímo k routeru. Jelikož opakovače jsou primárně určeny k dokrytí hluchých míst, na kterých se potřebujeme připojovat z tabletů či telefonů, nepředstavuje to prakticky problém. Zpomalení v tomto případě nezaznamenáte. Pokud však očekáváte, že prostřednictvím opakovače si dovedete své rychlé připojení k internetu o několik zdí dále a bude stahovat maximální rychlostí, případně sledovat videa na televizi v plném rozlišení, pak na opakovač zapomeňte. V ideálním případě počítejte s poklesem rychlosti přibližně o 20 %.

TL-WA860RE jsem testoval v panelovém domě, kde může být problém pokrýt bezdrátovým signálem celý být prostřednictvím jednoho routeru. Přesně pro takový případ se hodí opakovač – na dokrytí mrtvých zón. Opakovač jsem umístil za dvě železobetonové zdi od routeru, a v tu chvíli byla ztráta signálu 60 %. V nejvzdálenější místnosti byl signál z routeru minimální. Po nasazení opakovače byl signál plný, a bez problému hrálo internetové rádio – bez opakovače docházelo ke ztrátě signálu, bufferování rádia a poslech byl přerušovaný.

Protože je testovaný opakovač vybaven ethernetovým portem, vyzkoušel jsem, jak si poradí televize s poklesem rychlosti a vyšší latencí než u kabelu. Rychlost byla stále dostatečná na plynulé sledování HD videí na YouTube i přehrávání obsahu České televize prostřednictvím HbbTV.

Verdikt

Mezi přednosti opakovače TL-WA860RE patří průchozí zásuvka, ethernetový port a dvě pevné směrovatelné antény. Díky nim jste schopni určit si směr, jakým chcete signál rozšířit, což se oceníte například při rozšiřování Wi-Fi sítě napříč patry. Vzhledem k jeho vyšší ceně, která podle nás za průchozí zásuvku není opodstatněná, se nejedná úplně o řešení pro každého. Zkušenější z vás mohou sáhnout po dalším routeru v podobné cenové relaci a pohrají si s jeho konfigurací. Ve starší zástavbě se silnými zdmi však raději zauvažujte nad powerline adaptéry. Pokud vám opakovač stačí, budete v rozšířené síti převážně používat telefony či tablety a můžete obětovat jednu zásuvku, sáhněte po levnějších modelech, případně i bez ethernetové konektivity jako je TL-WA854RE, který vám nabídne stejný výkon.

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 75 %
Cena: 1 090 Kč (Zdroj: Heureka 28.2.2015)

Technické parametry

Rozhraní: 10/100 Mbit/s Ethernet
Frekvence: 2,4 GHz
Teoretická rychlost: 300 Mbit/s
Protokoly: IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Rozměry: 110 x 65,8 x 75,2 mm
Spotřeba: 3W

Byl pro vás článek přínosný?